Starta en surdeg

Starta en surdeg
Foto: Carl Kleiner
Sébastien Boudet
Sébastien Boudet

Starta en surdeg

9 ingredienser

3 dagar

Recept på surdeg är hämtat ur boken Den franske bagaren.

Det är enkelt att baka surdegsbröd. Men först behöver du en surdegsstart. Det är den som sedan kommer att se till att dina kommande surdegar jäser. En surdegsstart kan förvaras i rumstemperatur i princip hur länge som helst, så länge den matas en eller två gånger i veckan. Alla mängdangivelser är indikationer. Varje surdeg är unik och mjölets uppsugningsförmåga kan variera efter säsong och sort(rågmjöl behöver till exempel mer vatten än vete). Använd gärna två eller tre olika sorters mjöl i din surdeg
så ökar du chansen att få en levande bakteriekultur. Jag rekommenderar att du använder mjöl utan tillsatser. Som jag tidigare nämnt är tillsatserna varken farliga eller dåliga för surdegen, men troligtvis döljer de ett sterilt mjöl.

Ingredienser

portioner sats

Dag 1

 • 0,5 dl vetemjöl
 • 0,5 dl rågmjöl
 • vatten

Dag 2

 • 1 dl vatten
 • 0,5 dl rågmjöl
 • 0,5 dl vetemjöl

Dag 3

 • 1 dl vatten
 • 0,5 dl rågmjöl
 • 0,5 dl vetemjöl

Gör så här

Dag 1

 1. Se till att burken som du ska ha surdegen i är väl rengjord. I stället för att använda diskmedel kan du sterilisera burken i en varm ugn i några minuter (150 grader i ca 15 minuter). Finns gummiring på burken, koka den i vatten för att få den helt fri från bakterier.
 2. Häll cirka 1 dl ljummet vatten i den noga rengjorda glasburken med lock (som rymmer cirka 5 dl). Tillsätt 0,5 dl vetemjöl och 0,5 dl rågmjöl. Rör om med en gaffel tills du får en ganska trögflytande slät smet. Vatten och mjölmängden behöver inte vara exakt, det viktiga är att du i slutändan får en konsistens som liknar en tjock pannkakssmet.
 3. Förvara surdegsstarten i rumstemperatur med locket på glänt så att luftens bakterier når smeten. Ställ gärna en uppochnervänd plastbunke ovanpå burken.

Dag 2

 1. Förhoppningsvis finns det nu några luftbubblor i surdegen och du kan ana en mild och aromatisk doft. Bli inte orolig om surdegen ännu inte har kommit igång, processen kan ta en till två dagar beroende på rumstemperatur och vilken typ av mjöl som du har använt.
 2. Mata surdegen med 1 dl vatten, 0,5 dl rågmjöl och 0,5 dl vetemjöl och rör om. Förvara i rumstemperatur med locket på glänt och gärna med en uppochnervänd bunke ovanpå.

Dag 3

 1. Mata surdegen med 1 dl vatten, 0,5 dl rågmjöl och 0,5 dl vetemjöl.
 2. Rör om och förvara i rumstemperatur med locket på glänt.

Dag 4

 1. Nu är surdegen förhoppningsvis redo att bakas med. För varje dag som du matar din surdeg tar det kortare tid för den att börja bubbla. En frisk och mogen surdeg brukar börja bubbla 2–3 timmar efter matningen.
 2. Testa att skaka eller vicka försiktigt på burken så kommer du att märka att den nästan rör sig av sig själv. Det finns liv där inne och du kan nu börja baka surdegsbröd med den.
 3. Obs! Glöm inte att mata din surdegsstart dagen innan du ska baka med den. Mata den däremot inte direkt efter att du har bakat med den om du inte planerar att baka med den även nästa dag.