• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Klimatsmart mat

Goda & smarta val för miljön

Att äta "klimatsmart" är ett brett begrepp och kan tolkas individuellt. Vissa äter veganskt, andra vegetariskt och en del utesluter bara mejeriprodukter. Kanske är du noga med råvaror, väljer enbart KRAV-märkt, naturbeteskött och så närodlat som möjligt. Kanske har du fokus på matsvinn, matsorterar och återvinner så mycket som möjligt av den överblivna maten?
Vi drar alla vårt strå till stacken, på våra egna sätt! 

Känns det svårt? Ta hjälp av WWFs "Fiskguiden" och "Köttguiden" eller räkna ut din klimatpåverkan med "Matkalkylatorn".
Här har vi samlat artiklar och recept att inspireras av, kring både råvaror och klimatet.

Saknar något? Mejla redaktionen: info@koket.se

läs mer
Matavfall potatisskal

Kasta inte potatisskalen & kaffesumpen i soporna!

Kasta inte potatisskalen & kaffesumpen i soporna!

läs mer
WWF header

Räkna ut din klimatpåverkan här!

Nej det är sannerligen inte lätt att hålla kolla på vad som är rätt eller fel nä

Populärt

Fler smarta vegotips...

ENKELT
Krämig risotto med Philadelphia
Artikel

Rädda maten med Philadelphia

Med mångsidigheten hos Philadelphia har du alltid möjlighet att trolla fram en r

Portabelloburgare med mozzarella och tryffelmajonnäs
Artikel

Grilla vegetariskt

Grilla grönare! Här hittar du tips och recept för en köttfri grillkväll och vege

5 enkla klimatsmarta tips
Artikel

5 enkla klimatsmarta tips

Det har nog inte undgått någon att maten vi väljer har en påverkan på klimatet.

Fudge brownie utan ägg och mjölk
Artikel

Baka veganskt

Bullar, kakor, muffins och drömgoda desserter går självklart att göra veganska.

Grön Rydberg med svamp och kål
Artikel

Spara matpengar med en grön supervecka

Ta en köttfri vecka och ta vara på rester på ett smart sätt så sparar du tid och

Så gör du grönsakerna fräscha på nytt
Artikel

Så gör du grönsakerna fräscha på nytt

Förvara frukt och grönt på rätt sätt så håller de längre, det är inga konstighet

Behåll-bara-maten
TV-program

Be-håll-bara maten

Be-håll-bara maten är en miniserie om hållbar mat med Siri Barje. Följ med när S

Halloumi och pestopaj

Rätt med rester

Blir det alltid kvar mat i kastrullen efter kvällens middag? Här har vi samlat r

Gott med Siri Barje!

Klimatsmart veckomeny

Fler menyer

Smarta råvaror

Pauls 3 tips - så lyckas du med rotsellerin_01
Artikel

Pauls 3 tips - så lyckas du med rotsellerin

Alienliknande rötter och ett grovt jordigt skal. Ja det är rotsellerin det! Men

frysta ärtor
Artikel

Handla smart för frysen - 5 råvaror för nyttigare vardagsmat

Vardagstips! Att ladda frysen med bra mat är smart - det håller länge och blir o

ENKELT
Tomater
Artikel

Burktomater - skafferiets lilla darling!

Tomater på burk, hela tomater, krossade eller passerade. Gula, röda, plommon- el

Kålartikel omslag
Artikel

9 kålsorter och allt gott du kan göra med dem

Billig, mättande, full med antioxidanter och rik på kostfibrer. Går det att hitt

Torkade äppelringar

Äpplen

Vem älskar inte en krispig smulpaj, saftig äppelkaka med vaniljsås eller en klas

7 fantastiska grönsaker och vad du kan laga med dem-4
Artikel

I säsong - årets alla frukter, bär och grönsaker

Att äta grönsaker och frukt som är i säsong är inte bara miljövänligt och klimat

Köttguiden headerbild 2
Artikel

Så väljer du rätt kött i köttdisken!

Kött är gott, både till fest men även till många snabba och enkla vardagsrätter.

Sparrisens mysterium och användningsområde_5
Artikel

5 smarta sparris-tips från Paul Svensson!

Vad är skillnaden mellan vit och grön sparris? Hur förvarar man sparris och hur

"One Planet Plate" - recept från Världsnaturfonden

POPULÄRT
Raggmunk med solrospesto
Potatispizza på rågbotten
Jordnötsgryta med grönkål

Här är råvaror som är i säsong just nu!

I säsong: januari
Artikel

I säsong: januari

Frossa i nyttiga rotfrukter under vintern - miljövänligt, prispressat och väldig

Äppelkaka i långpanna
Artikel

I säsong: februari

Under februari ska du passa på att äta kål, rotfrukter, vinteräpplen och blodape

Morotskaka
Artikel

I säsong: mars

I mars kommer det nästan inga nya frukter och grönsaker, men det finns en massa

Sparrispaj med nässelricotta
Artikel

I säsong: april

Till säsongens grönsaker i april hör bland annat avokado, granatäpple, nässlor,

Lantlig galette med tomat och getost
Artikel

I säsong: maj

Till säsongens bästa grönsaker i maj hör bland annat lök, spenat, sparris och gr

Sallad på jordgubbar med rädisor, ricotta och olivolja
Artikel

I säsong: juni

Lök, sallad, dill och kål är bara några av grönsakerna som det våras för i juni.

Smördegsbakelse med vit chokladkräm och bär
Artikel

I säsong: juli

Under juli är bland annat de svenska morötterna, blåbären och hallonen i säsong.

Mjuk plommonkaka
Artikel

I säsong: augusti

I augusti kommer björnbär, kålrot, majs och pumpa.

Nyponsoppa med apelsin
Artikel

I säsong: september

September bjuder på stora skördar av grönsaker. Då kommer bland annat grönkål, b

Kantarellpaj från Mitt kök recept
Artikel

I säsong: oktober

I oktober är kantarellerna, melonen och dadlarna som bäst, och det finns också g

Brysselkåls- och hjärtsallad med kummin- och senapskräm
Artikel

I säsong: november

I november är fikon, mango, svartrötter och satsumas som allra bäst. Det finns d

Citrussallad med granatäpple och persilja
Artikel

I säsong: december

Att äta frukt och grönt som är i säsong är bra både för smaken, för miljön och f

Boktips: Vego i världsklass!