Kikärtsgryta i röd currysås

8 klimatsmarta matlådor att lägga på minnet!

Att äta klimatsmart i matlådan är ett drömscenario många strävar efter. Men vi vet med oss att det är lätt att fastna i gamla korv stroganoff-klassiker - både till middag och matlåda. Här har vi därför samlat 8 antal recept som har en klimatsmart vinkel! Spara dem på ditt konto på Köket.se och ha dem alltid nära till hands. Med lite planering behöver det inte vara svårt att äta och göra gott!

Beluga bolognese - Siri Barjes recept

En mustig pastarätt med mycket smak. Dessutom lätt att göra mycket av så det räcker till både middag och matlåda!

Kikärtsgryta i röd currysås

Busenkelt och billigt! I denna rätt passar det perfekt att hälla i den där kikärtsburken (eller annan valfri böna) du haft stående i skafferiet allt för länge. Dessutom går den bra att frysa och plocka fram när helst andan faller på.

Gräddig vegansk svampstroganoff med ris

En klassisk korv stroganoff är såå enkel att göra mer klimatsmart. Bytt korven mot svamp och grädden mot valfritt växtbaserat alternativ. Så så så gott och perfekt matlåde-mat. För att göra måltiden ännu mer medveten rekommenderar vi att byta ris mot valfritt svenskt gryn (matvete, mathavre, råris tex).

Rotfruktssoppa med färskost och jordärtskockchips

Soppa passar ju perfekt i matlådan. Denna görs på säsongens rotfrukter men går givetvis att anpassa efter vad du tycker om/har hemma!

Chili sin carne - Siri Barjes recept

Bytt köttfärsen mot vegofärs och vips har du ett klimatsmartare alternativ att stoppa i lille lådan!

Grönkålspasta med parmesan

Grönkål är vinterns älskling som funkar bra till mycket. I denna krämiga grönkålspasta blir det en perfekt matlåda till gråa dagar.

Lättlagade rödbetsbiffar med morötter

Dessa biffar är fullproppade med färg och nyttigheter. Rödbetor och morot är klimatkompisar som gör sig fantastiskt i en biff. Servera med ugnsrostad potatis och en god sås och voilá - matlådan är klar!

Butter daal med gräslök och lime

Grytor är alla matlådeälskares dröm! Siri Barjes recept med linser, krossade tomater och massor av goda kryddor är både billig och enkel att svänga ihop!