Gräddig vegansk svampstroganoff med ris
Gräddig vegansk svampstroganoff med ris
13 ingredienser
30 m
Enkel middagsrätt med smakrik krämig sås – en vegansk variant av biff stroganoff! Den gräddiga såsen görs vegansk med kokosgrädde istället för vispgrädde.
Ingredienser
- 2 gula lökar (stora)
- 3 klyftor vitlök
- 600 g svamp (t ex skogschampinjoner eller champinjon)
- 1 burk kokosgrädde (à 400 ml)
- 0,5 dl vatten
- 3 msk tomatpuré
- 3 msk dijonsenap
- 3 msk tamarisoja (eller annan soja)
- 2 msk olivolja, till stekning
- svartpeppar
Till servering:
- 3 dl råris
- 1 broccoli [ca 250 g]
- 2 msk färsk persilja, hackad
Gör så här
- Börja koka råriset, se anvisningarna på förpackningen.
- Skiva gul lök och finhacka vitlöken. Skiva svampen i ca 5 mm tjocka skivor. Värm stekpannan och häll i olivoljan. Stek lök och svamp på mellanvärme i ca 10 minuter tills lök och svamp är gyllenbruna. Rör om ofta. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare ca 1 minut.
- Tillsätt kokosgrädden i stekpannan. Häll vattnet i burken, skaka om och häll i pannan så att du får ut allt ur burken.
- Tillsätt tomatpuré, dijonsenap och tamari. Om du använder annan soja än tamari så börja med en mindre mängd och smaka av hur mycket som behövs. Låt puttra i ca 5 minuter. Smaka av med svartpeppar.
- Ånga broccolin under tiden stroganoffen puttrar. Skär broccolihuvudet i lagom stora buketter och skiva stammen i ca 1 cm tjocka bitar. Häll ca 0,5 cm vatten i botten av en kastrull eller stekpanna och koka upp. Lägg i broccolin, lägg på ett lock och låt ånga ca 3-4 minuter.
- Servera stroganoffen med det kokta råriset, broccolin och hackad persilja.