Rotfruktssoppa med färskost och jordärtskockchips

12 röster
40 min
4
Rotfruktssoppa med färskost och jordärtskockchips
Foto: TV4

Värmande och mustig soppa på rotfrukter som blir allt än trist när den får sällskap av krispiga jordärtskockschips och en krämig dipp på färskost och citron.

Tips! Förvara skalad jordärtskocka i vatten med pressad citron så blir den inte brun.

Visa mer
40 min
4
4 portioner

Du behöver

Soppa

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 200 g rotselleri
  • 200 g morot
  • 200 g palsternacka
  • 200 g jordärtskockor
  • 1 knippe timjan, uppbunden
  • 2 lagerblad, färska eller torkade
  • 2 dl vitt vin
  • 2 l grönsaksbuljong
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Citronfärskost

  • 200 g färskost
  • 0,5 citron, finrivet skal

Jordärtskockschips

  • 200 g jordärtskocka
  • olja till fritering

Garnering

  • 0,5 ask smörgåskrasse
  • 0,5 kruka körvel

Gör så här

  1. Soppa
    Skala och skär lök och vitlök i tunna skivor. Skär alla resterande grönsaker i mindre bitar, se till att de är jämnstora så att de blir klara ungefär samtidigt. Fräs lök och rotfrukter i olivolja i en stor gryta.
  2. Tillsätt timjan, lagerblad, vin och buljong. Låt koka tills rotfrukterna är mjuka. Smaka av med salt.
  3. Citronfärskost
    Blanda ihop ingredienserna och smaka av med salt.
  4. Jordärtskockschips
    Skrubba jordärtskockan. Skiva den tunt på mandolin. Fritera på 160 grader tills chipsen är gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper. Smaka av med salt.
  5. Servering
    Lägg färskostkrämen i separata skålar. Toppa med olivolja, nedstuckna chips och svartpeppar. Servera tillsammans med soppan. Garnera gärna med smörgåskrasse och körvel.
12 januari 2019

laddar fler recept...

Laddar fler recept...