Butter daal med gräslök och lime

91 röster
40 m
4

Smörig linsgryta med ingefära, tomat och garam masala. Serveras med gräslök, smörstekt tortillabröd och lime.

Visa mer
40 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 2 gula lökar
  • 10 cm ingefära
  • 6 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • 75 g smör
  • 2 msk rapsolja
  • 1,5 msk Garam Masala
  • 400 g krossade tomater
  • 3 dl röda linser
  • ca 0,5 l vatten
  • Salt

Servera med

  • tortillabröd som stekts i lite smör
  • gräslök
  • lime
  • crème fraiche eller yoghurt

Gör så här

  1. Skala vitlök, ingefära, morot och lök. Hacka allt i små små bitar.
  2. Ta en stor stekpanna eller gryta. Smält smöret där i och tillsätt oljan. Stek alla grönsaker på medellåg värme i ungefär 15 minuter. De ska inte få massor med färg utan bara blir mjuka och goda.
  3. Tillsätt garam masala och stek i ytterligare 2 minuter. Tillsätt de krossade tomaterna och låt det koka i 20 minuter på svag värme. Rör om då och då.
  4. Tillsätt nu linserna och häll på hälften av vattnet. Låt det koka i ordentligt, kanske i sju minuter. Smaka på linserna, de ska inte vara grötiga men heller inte al dente. Tillsätt kanske lite mer vatten och koka vidare tills linserna känns klara.
  5. Salta ordentligt, tag grytan från plattan. Servera med smörstekta tortillabröd, crème fraiche, finhackad gräslök och en klyfta lime.
30 oktober 2017

Laddar fler recept