Kylskåpsartikel Förvara rätt snurrbricka

Smart förvaring i kylskåpet!

Är det kaos i kylskåpet? Genom att förvara rätt, så håller sig maten fräsch längre! Här har vi 10 tips på hur du enkelt får ordning och reda i kylskåpet!

Hur ser det ut inne i ditt kylskåp?

Är du perfektionist eller står allt lite huller om buller och längst bak gamla sylt,- och rödbetsburkar? Kanske rent av någon gammal sillburk? Ligger det kanske en ensam skrumpen morot eller en trött gurka längst in i grönsakslådan?

Lugn, vi hjälper dig rensa i röran i kylskåpet, här är 10 smarta tips!

1. Rätt temperatur

Visste du att max 5° C är en bra temperatur i kylskåpet? Har du högre, typ 8° C, då trivs vissa bakterier och produkter som grönsaker ruttnar fortare.

2. Luftigt

Se till att det är luftigt kring alla produkter – då håller maten bättre! För många staplade och inklämda produkter gör att den kalla luften inte kan cirkulera och du får därmed varmare punkter i kylskåpet som gör att maten tappar sin hållbarhet.

3. Glasburkar

Brukar du spara rester? Bra! Men ett tips - lägg dem inte i heltäckta lådor med lock eller folie över, då är det lätt att glömma bort dem. Förvara i transparenta glasburkar eller lådor, på så sätt blir vi påminda om innehållet! 

4. Akut-låda!

Skapa en "ät-snart-låda" med produkter som håller på att gå ut. Då vet du vad som snarast behöver ätas – och du minskar matsvinnet.

5. Oväntad förvaring

Sidorna inne i kylskåpet är väldigt sällan utnyttjade i ett kylskåp. Ett litet annorlunda och praktiskt tips är att ha små lådor med sugproppar på väggarna, så kan du förvara små eller smala saker. På badrumsavdelningen i inredningsvaruhus brukar det finnas ett stort utbud med förvaringshyllor. 

6. Undvik kladd

Tycker du det ofta blir spill och kladd på hyllplanen i glas? Lägg bordsunderlägg i plast på hyllplanen. Då slipper du ta ut hela hyllplanet för att rengöra. 

7. Fräschare grönsaker

Orsaken till att många grönsaker blir dåliga är att de ligger i sina plastförpackningar och samlar kondens. Ta ur dem i sina förpackningar och skapa luft runt dem i små korgar och lådor.

8. Ingen mjölk i sidofacket

Placerar du också alltid mjölken i sidofacket på kylskåpet? Fel! Det här är stället med mest ojämn temperatur i hela kylskåpet, här trivs varor som skulle trivas i en sval istället. Sallad & grönsaker, vatten & dryck, ägg, fonder mm. Så flytta in mjölken längre in! 

9. Praktiska förvaringsbackar

Använd små förvaringsbackar i plast i kylskåpet. Då kan du samla burkar och organisera bättre utan att något glöms bort längst in. Sätt även lappar på lådorna så du enkelt och snabbt hittar vad du söker.

10. Snurrbar ostbricka

Har du en sån där rund snurrbar ostbricka? Då är den är helt perfekt inne i kylskåpet – aldrig behöver någon burk hamna bortglömd längst in!

Vardagsfavoriter

POPULÄRT
Skärgårdsgryta med torsk, räkor och dill
ENKELT
Felix Snabb och enkel pasta med rosa baconsås
Krämig fläskfilégryta
Mammas makaronilåda Kungsörnen