Torsk florentine på Catarinas vis

NYHET
Torsk florentine på Catarinas vis
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Torsk florentine på Catarinas vis

17 ingredienser

40 min

En elegant och bjudvänlig middag där stekt torskrygg möter smörfräst spenat och en krämig citronsås med Västerbottensost.

Ingredienser

portioner
  • 800 g delikatesspotatis
  • 600 g torskrygg (alt annan vit fisk)
  • 250 g färsk spenat
  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • ca 100 g smör, till all stekning
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Citron-och västerbottensås

  • 30 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3,5 dl mjölk
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0,5 citron, finrivet skal + saft
  • 50 g Västerbottensost, riven
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Garnering

  • färsk dill

Gör så här

  1. Skär fisken i bitar och salta dem lätt runt om.
  2. Koka potatisen.
  3. Skala och strimla bananschalottenlöken fint. Fräs den mjuk i en klick smör.
  4. Vänd i babyspenat och låt fräsa samman. Riv i vitlöken och smaka upp med salt och nymalen svartpeppar.
  5. Fortsätt med såsen. Smält smöret i en kastrull, dra bort från värmen och rör i mjölet. Tillsätt mjölken och hälften av grädden. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och vispa tills såsen tjocknar. Gå sedan i med resterande grädde, finrivet citronskal, citronsaft och riven Västerbottensost. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  6. Stek fisken i en rejäl klick smör tills den blir genomstekt och får fin färg.

Serverin

  1. Lägg upp spenat i botten av en djup tallrik. Lägg fisken på och häll såsen över. Servera med den kokta delikatesspotatisen och dekorera med dill.