5 enkla klimatsmarta tipsfelix-svg-logo

5 enkla klimatsmarta tips

Det har nog inte undgått någon att maten vi väljer har en påverkan på klimatet. Frågorna är stora och det kan vara svårt att veta vad som faktiskt gör skillnad. Här tipsar vi om hur du med små medel i vardagen kan göra en betydande insats för miljön.

 Håll utkik efter Felix klimatstämpel "Lågt klimatavtryck"

I Sverige kommer ca 30% av de totala utsläppen växthusgaser från våra hushåll – vad vi väljer att lägga på tallriken, var maten kommer ifrån och maten vi slänger har störst påverkan*. Så med små och enkla insatser kan du faktiskt göra skillnad! Här är 5 klimatsmarta knep:

1. Våga välja vego

I Sverige äter vi i ungefär 50-55 kg kött per person och år* - och kött är det livsmedel som har störst klimatpåverkan. Därför kan det få stor effekt på klimatet om du byter ut några rätter av nöt, fläsk och lamm i veckan mot vegetariska alternativ.

Känns det svårt att laga vego? I många klassiska vardagsrätter kan du bara byta ut köttet mot ett vegetariskt alternativ – som vegofärs, vegetarisk pytt, halloumi eller matiga grönsaker.

Testa Felix Veggie Krögarpytt och Veggie delikatessbullar - Samma goda smak som originalen, men snällare mot klimatet.

2...eller börja med #Veggiemåndag

Inte redo att bli vego alla dagar i veckan än? Börja i så fall med en köttfri måndag! Under #Veggiemåndag på Instagram kan du följa våra kockar och hitta mängder av goda och gröna recept.

3. Välj mat efter säsong

Att välja råvaror och grönsaker i säsong är inte bara klimatsmart utan det smakar också bättre - både för dig och plånboken! Ett enkelt sätt att tänka är att om du håller i en råvara i butiken och det står att den är svensk, så innebär det att är den i säsong. Glöm inte heller bort att frysta råvaror och inlagda grönsaker är i säsong året om - dessutom behåller de den goda smaken.

4. Välj svensk mat

Andelen importerad mat har ökat kraftigt de senaste 30 åren*. Varje gång du istället för importerad mat, väljer svenskt, stöttar du dessutom våra svenska bönder och ett hållbart jordbruk - svenska bönder har strikta regler inom jordbruket så du kan känna dig trygg som slutkonsument.

Visste du att hela 93% av alla Felix produkter är tillagade i Sverige? Felix arbetar även hårt för att kunna erbjuda svenskodlat i så stor utsträckning som möjligt, till exempel är all fryst potatis från Felix odlad i Sverige!

5. Kasta inte maten

Visste du att 1 av 5 matkassar som vi slutkonsumenter köper hem slängs? Planera veckans middagar och ta vara på matresterna du har i kylen. De flesta råvaror håller längre än "bäst före"-datumet och även lite trötta grönsaker kan lätt få nytt liv med smart tillagning. Lasagne, soppa och wraps är perfekt rensa-kylen-mat som blir gott med nästan vad som helst i. Tips! Laga en busenkel vegolasagne på rester från kylen eller laga Siri Barjes smarta matsvinnsburgare!

Och glöm inte att avfallssortera det du faktiskt måste kasta, som lökskal, bananskal och andra rester.

![](https://img.koket.se/standard-large/vegetarisk-matsvinnsburgare.jpg)

  • Köttkonsumtionens klimatpåverkan - Naturvårdsverket
  • Livsmedelsverkets matvaneundersökning
  • Statistiska centralbyrån

Vegetariska recept från FELIX

FELIX Vegobullar med morot och linser
Felix hummuspizza
Felix hummuswrap med grillad halloumi
Felix veggiesallad
ENKELT
FELIX Pasta med morotsbullar och tomatsås
Felix chipotle chiligryta
Felix aubergine med sötpotatishummus
Felix halloumi hot pot