Paj med ost och vegobacon

Paj med ost och vegobacon

14 ingredienser

45 min

En klassisk matpaj med ost, bacon och broccoli - fast i vegetarisk tappning. Byt bara bacon mot en vegetarisk "fejkon". Matigt, lättlagat och gott för hela familjen.

Ingredienser

portioner

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 3 msk vatten, kallt

Fyllning

  • 1 gul lök
  • 150 g fryst broccoli (tinad och avrunnen)
  • 150 g vegobacon
  • smör, till stekning
  • 3 ägg
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 3 dl ost, riven
  • 0,5 tsk salt
  • svartpeppar
  • 1 krm rökt paprikapulver
  • 0,5 krm cayennepeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär smöret i små tärningar och nyp ihop med mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en fin deg. Du kan göra det med händerna i en bunke eller med hjälp av en matberedare.
  3. Tryck ut degen i en pajform (ca 25 cm i diameter). Nagga pajskalet med en gaffel och låt stå i kylen ca 20 minuter. Förgrädda sedan pajskalet i 10 minuter.
  4. Höj värmen på ugnen till 200 grader när pajskalet förgräddats klart.
  5. Skala och hacka löken fint. Stek den mjuk och glansig i smör i en stekpanna. Tillsätt broccolin och vegobacon och låt fräsa med löken i några minuter.
  6. Vispa ihop en äggstanning av ägg, grädde, riven ost, cayennepeppar, paprikapulver, salt och nymalen svartpeppar.
  7. Lägg löken, broccoli och vegobacon i pajskalet. Häll över äggstanningen.
  8. Grädda pajen i ugnen ca 20-25 minuter, eller tills äggstanningen stelnat och pajen fått en fin färg.
TIPS!