Paj med ost och vegobacon
Paj med ost och vegobacon
14 ingredienser
45 min
En klassisk matpaj med ost, bacon och broccoli - fast i vegetarisk tappning. Byt bara bacon mot en vegetarisk "fejkon". Matigt, lättlagat och gott för hela familjen.
Ingredienser
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 100 g smör
- 3 msk vatten, kallt
Fyllning
- 1 gul lök
- 150 g fryst broccoli (tinad och avrunnen)
- 150 g vegobacon
- smör, till stekning
- 3 ägg
- 3 dl matlagningsgrädde
- 3 dl ost, riven
- 0,5 tsk salt
- svartpeppar
- 1 krm rökt paprikapulver
- 0,5 krm cayennepeppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skär smöret i små tärningar och nyp ihop med mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en fin deg. Du kan göra det med händerna i en bunke eller med hjälp av en matberedare.
- Tryck ut degen i en pajform (ca 25 cm i diameter). Nagga pajskalet med en gaffel och låt stå i kylen ca 20 minuter. Förgrädda sedan pajskalet i 10 minuter.
- Höj värmen på ugnen till 200 grader när pajskalet förgräddats klart.
- Skala och hacka löken fint. Stek den mjuk och glansig i smör i en stekpanna. Tillsätt broccolin och vegobacon och låt fräsa med löken i några minuter.
- Vispa ihop en äggstanning av ägg, grädde, riven ost, cayennepeppar, paprikapulver, salt och nymalen svartpeppar.
- Lägg löken, broccoli och vegobacon i pajskalet. Häll över äggstanningen.
- Grädda pajen i ugnen ca 20-25 minuter, eller tills äggstanningen stelnat och pajen fått en fin färg.
TIPS!