Jamies 8 enkla tips - så minskar du matsvinnet!

Sopsortering, matavfallssortering och återvinning. Små insatser som betyder allt för miljön!
Men visst finns det mer att göra - små saker hemma i ditt kök.
Här är Jamies 8 enkla tips hur du minskar risken att matresterna hamnar i soporna!

1. Gör upp en plan

Planera dina maträtter för hela veckan så är det mindre risk att du handlar för mycket i affären.

2. Skriv en shoppinglista

Kolla din frys och kyl och kolla exakt vad du behöver. Om du skriver ner det på en shoppinglista är det mer troligt att du håller dig till den i affären och inte impulshandlar.

3. "Bäst före" och "sista förbrukningsdag"

Förstå vad bäst före datum och sista förbrukningsdag betyder så du inte kastar bort ätbar mat. Titta, lukta och smaka - och våga lita på dina sinnen!

Läs mer på Livsmedelsverket hur länge maten faktiskt håller >>

4. Ful frukt och grönsaker

Ful, kantstött frukt och grönsaker har fortfarande lika många näringsämnen som de fläckfria och perfekt formade. (Så använd inte dem sist när de ligger där i fruktskålen, chansen är större att de kantstötta blir dåliga först.)

5. Ha ett öppet sinne

Var mer öppen om kring hur du köper och äter mat - prova mer ovanliga köttstycken eller köp hållbar, hel fisk och använd och ta tillvara på hela fisken för att göra flera goda rätter.

6. Förläng hållbarheten i kyl och frys

Se till att din kyl och frys är inställd på rätt temperatur och att du inte packar varorna för tätt. Detta kommer att hjälpa maten att hålla sig fräsch längre.

7. Måtta maten

Måtta livsmedel som ris, pasta och grönsaker så att du inte lagar för mycket mat och måste kasta bort den.

8. Ta vara på resterna

Spara matresterna och frys in! Märk påsar och lådor med datum. Perfekt att ta fram en stressig vardag.

Tipsen är hämtade från Jamieoliver.com

TIPS! Sortera ditt matavfall! 
Läs här hur enkelt det är och vilken skillnad du gör för miljön >>


Visar recept: Jamie Oliver