Jamies vegetariska bolognese

1 h 15 m
6
Jamies vegetariska bolognese
Foto: Jamie Oliver
Gör en vegetarisk men ändå proteinrik bolognese på linser. Dessutom ökar fiberintaget, medan de mättade fetterna som normalt finns i en bolognese minskar.
Prova även Jamies superfood-burgare
med balsamicolök, mozzarella och coleslaw

            
5 januari 2017
1 h 15 m
6

Du behöver

  • 20 g karljohanssvamp, torkad
  • 2 rödlökar, stora
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 2 selleristjälkar
  • 2 rosmarinkvistar
  • olivolja
  • 1 färskt lagerblad
  • 1 dl rött Chiantivin
  • 1 burk gröna linser (400 g)
  • 2 burkar plommon­tomater (à 400 g)
  • 450 g fullkornsspaghetti torkad
  • 0,5 knippa bladpersilja (15 g)
  • 100 g parmesanost

Gör så här

  1. Lägg svampen i en liten skål och häll över kokande vatten så det precis täcker, låt stå att svälla.
  2. Skala lök, vitlök och morötter, ansa sellerin och finhacka allt tillsammans med de repade rosmarinbladen. Ställ en stor gryta på medellåg värme och häll i 1 msk olja. Lägg i grönsaker, rosmarin och lagerblad. Tillaga under lock i 20 minuter, eller tills allt är mjukt, rör om då och då.
  3. Ta upp och finhacka svampen och häll den i grytan tillsammans med blötläggningsvattnet men utan eventuellt skräp. Höj till medelhög värme, häll i vinet och låt det koka in. Tillsätt linser (med spad och allt) och sedan tomaterna, som krossas med en träslev.
  4. Fyll varje tomatburk till hälften med vatten, snurra runt dem och häll vattnet i grytan. Koka upp, sänk värmen till medellåg och låt puttra i 35 minuter, tills såsen är tjock och läcker. Smaka av med salt och peppar.
  5. Koka under tiden spaghettin i en stor kastrull med saltat vatten enligt an­ visningarna på förpackningen.
  6. Häll av och spara en mugg kokvatten. Vänd runt spaghettin i såsen, späd med lite kokvatten om det behövs.
  7. Finhacka den övre, bladiga halvan av persiljan, finriv det mesta av parmesanen och rör in allt i pastan. Fördela på tallrikar, riv över resterande parmesan och hugg in.
Kommentera receptet

Fler goda recept