Grillad aprikossallad

Grillad aprikossallad
Foto: David Loftus
Jamie Oliver närbild
Jamie Oliver närbild

Grillad aprikossallad

13 ingredienser

25 m

"När jag lärde mig uppskatta italienarnas sätt att använda frukt i sallader så förändrades min bild av vad en sallad kan vara. Den förvandlades från en blek sidorätt till en gastronomisk upplevelse. Det här receptet handlar om att mixa texturer och smak – du kommer att gilla det. Du kan byta till annan stenfrukt som är i säsong." /Jamie Oliver 

Receptet är ur boken Jamie lagar Italien, Bonnier fakta.

Kalorier: 244 kcal, fett: 18,9 g, mättat fett: 6,3 g, protein: 10 g, kolhydrater: 9,2 g, socker: 8,6 g, salt: 1,3 g, fibrer: 1,1 g

Ingredienser

portioner
  • 8 aprikoser
  • 8 stjälkar färsk timjan (helst den blommande sorten)
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk extra virgin olivolja
  • 1 krm rosépeppar
  • 0,5 rödlök
  • ca 140 g salladsmix
  • 4 skivor prosciutto
  • 125 g mozzarellaost
  • havssalt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)
  • 1 citron, skalet

Gör så här

  1. Ställ en grillpanna på hög värme.
  2. Dela och kärna ur aprikoserna, lägg dem på en tallrik och blanda med hälften av bladen från timjankvistarna och 1 matsked olivolja. Lägg aprikoserna med den skurna sidan ner i den heta grillpannan i 6 minuter, eller tills de fått en hård stekyta och karamelliserats, vänd efter halva tiden.
  3. Häll under tiden vinäger på tallriken och tillsätt 2 matskedar extra virgin olivolja. Krossa rosépepparkornen och smula dem över tallriken, skiva löken väldigt tunt och pickla den lite lätt i dressingen.
  4. Ansa sallatsbladen, kasta eventuellt fula blad och riv eller skär större blad i bitar. Lägg dem på tallriken och blanda försiktigt, smaka av med salt och peppar.
  5. Riv prosciutton och drapera den i vågor över tallriken. Bryt försiktigt upp mozzarellan på mitten, krydda den med havssalt, svartpeppar, lite finrivet citronskal och några droppar extra virgin olivolja, riv den sedan över salladen.
  6. Lägg dina grillade aprikoser på salladen, strö över några krispiga timjanblad och de återstående bladen och blommorna. Ringla över en gnutta extra virgin olivolja, servera sedan.