Jamie Olivers chili- och paprikachutney
Jamie Olivers chili- och paprikachutney
9 ingredienser
Den här chutneyn har en perfekt balans mellan hetta och sötma, säger Jamie. Gott till ostar eller som smaksättare i grytor.
Ha på dig diskhandskar när du hackar chilin så behöver du inte oroa dig för att klia dig i ögonen med chili på fingrarna senare!
Om du vill att chutneyn ska hålla, se till att ha steriliserade burkar att förvara den i. Då håller den sig i kylen i några månader.
Ingredienser
- 8-10 röda chilifrukter
- 8 röda paprikor
- olivolja
- 2 rödlökar
- En kvist rosmarin, plockade och hackade blad
- 2 färska lagerblad
- 5 cm kanelstång
- 100 g rörsocker
- 150 ml balsamvinäger
Gör så här
- Lägg chilin och paprikorna på en het grill, i grillpanna eller i en ugnsform på het grillvärme. Vänd då och då tills skalet blivit helt svart och buckligt.
- Lyft försiktigt upp de heta paprikorna och chilin ner i en skål (chilifrukterna kommer vara klara tidigare än paprikorna eftersom de är mindre, så plocka ut dem först).
- Täck skålen med plastfolie och låt stå en stund. När det svalnat kan du enkelt dra av det svärtade skalet på chilin och paprikan.
- När du har fått bort det mesta av skalet och ansat bort stjälkar och frön finhackar du chilin och paprikorna för hand eller i matberedare. Ställ sedan åt sidan.
- Hetta upp en stekpanna och stänk i lite olivolja. Tillsätt lök, rosmarin, lagerblad och kanelstång. Krydda med salt och peppar.
- Fräs försiktigt i ungefär 20 minuter, tills löken är gyllene och klistrig.
- Tillsätt hackad paprika och chili, socker och vinäger till löken och fortsätt koka ner tills du har en tjock härlig chutney.
- Smaka av och plocka upp kanelstången och lagerbladen.
- Skeda ner i steriliserade burkar och förvara mörkt och kallt. Eller använd på en gång!