Stekt marulk med böngryta och gremolata
Stekt marulk med böngryta och gremolata
14 ingredienser
Störbönor passar perfekt som tillbehör till grillad fisk eller kyckling.
Se fler recept från
Ingredienser
- 600 g störbönor (t ex vax-, skär-, eller brytbönor)
- olivolja
- 100 g ansjovisfilé, i olja
- 5 klyftor vitlök, skalade
- 1 torkad röd chilifrukt
- 700 g passerade tomater (eller 800 g krossade)
- 2 stjälkar färsk rosmarin
- havssalt
- svartpeppar, nymalen
- 4 marulksfiléer (à 200 g) (fråga i fiskdisken)
- en kruka slätbladig persilja, färsk
- 1 citron
- extra virgin olivolja
- En liten kruka grön eller lila basilika, plockade blad
Gör så här
- Ta en potatisskalare och skala bort de trådiga kanterna på bönorna. Skär sedan bönorna i 1 cm stora bitar.
- Böngrytan kan du göra antingen i förväg eller innan du grillar fisken.
- Hetta upp en kastrull som är stor nog att rymma alla ingredienser.
- Tillsätt 2 msk olivolja samt ansjovisfiléerna med oljan från burken.
- Hacka 4 av vitlöksklyftorna och fräs allt försiktigt tillsammans med den torkade chilin tills allt är mjukt och ansjovisen blir mosig.
- Tillsätt de krossade tomaterna samt bönor och rosmarin. Krydda och låt allt koka upp.
- Lägg ett lock på kastrullen och låt sjuda försiktigt i 12-15 minuter. Om såsen blir lite torr kan du tillsätta en skvätt vatten och röra om.
- Lägg upp marulksbitarna på en skärbräda och skär ett djupt snitt i mitten så att de öppnar sig som en bok. Försök att få dem lika tjocka på båda sidor. Skåra fisken lätt över hela ytan och lägg åt sidan.
Gremolata
- Ta den resterande vitlöksklyftan och finhacka tillsammans med en nypa salt.
- Finhacka persiljan och riv citronskal fint. Blanda ihop med vitlöken och hacka ihop lite till.
- Lägg åt sidan – blandningen ska strös över fisken vid servering.
- Hetta upp en väldigt stor grillpanna(eller två mindre).
- Krydda fisken ordentligt med salt och peppar och gnid in den med olivolja.
- Stek fisken i 2 minuter på varje sida eller tills den är precis genomstekt(stek inte för länge!).
- Ta bort böngrytan från värmen, smaka av och krydda mer om det behövs.
- Ta bort rosmarinstjälkarna och pressa ner citronsaft.
- Fördela bönorna på tallrikar och lägg fisken ovanpå.
- Strö över basilikablad och gremolatan. Du kan också servera allting “family style” på ett stort serveringsfat att ställa fram mitt på bordet.