Citronpaj från Amalfi

0 röster
2 h + kylning
10-12
Citronpaj från Amalfi
Foto: David Loftus

"Den här underbart utsökta citronpajen är fräsch men ändå lite bastant och påminner mycket om cheesecake.Den är toppen tillsammans med en kula glass och riktigt fin med bär, till exempel hallon eller jordgubbar. Om du vill känna dig som en italienare kan du lyxa till frukosten med en bit av pajen och en kopp starkt kaffe." /Jamie Oliver


Receptet är ur boken Jamie lagar Italien, Bonnier fakta. 

Kalorier: 323 kcal, fett: 14,4 g, mättat fett: 4,9 g, protein: 8,5 g, kolhydrater: 41,5 g, socker: 22,8 g, salt: 0,2 g, fibrer: 0,8 g 

Visa mer
2 h + kylning
10-12

Du behöver

Pajdeg

  • 250 g vetemjöl, plus extra till utbakning
  • 50 g florsocker, plus extra till pudring
  • havssalt
  • 5 msk olivolja
  • 5 msk greco di tufo, vitt vin
  • 0,5 tsk vaniljpasta

Fyllning

  • 5 citroner, stora
  • 500 g ricotta, av hög kvalitet
  • 150 g strösocker
  • 2 ägg, stora
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Pajdeg
    Häll mjöl, florsocker och en rejäl nypa havssalt i en stor skål. Gör en grop i mitten och tillsätt olja, vin och vaniljpasta.
  2. Vispa vätskan med en gaffel och arbeta successivt in mjölet tills du får en deg. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den i ett par minuter.
  3. Linda in den i plastfolie och lägg in den i kylskåpet i 30 minuter.
  4. Kavla ut pajdegen på mjölat bakbord till en 3 mm tjock rundel. Rulla upp den löst runt kaveln, rulla ut den över en bakform med löstagbar botten (diameter 25 cm) och tryck ner den försiktigt längs kanten.
  5. Skär av degen som hänger över formen och laga eventuella hål. Nagga bottnen med en gaffel, täck med plastfolie och kyl degen i frysen i 1,5 timme.
  6. Sätt ugnen på 180°. Ta ut pajformen ur frysen efter 1,5 timme, ta bort plasten och förgrädda pajskalet i 25 minuter eller tills det är lätt gyllenbrunt.
  7. Fyllning
    Finriv under tiden skalet från 1 citron och ställ åt sidan.
  8. Pressa alla citroner så att du får 1,5 dl citronsaft och vispa den med övriga ingredienser till fyllningen, antingen för hand eller i en matberedare.
  9. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i 30 minuter.
  10. Pudra över florsocker och rivet citronskal när det återstår 5 minuter. Låt svalna på galler – pajen är lite lös i mitten men den stelnar när den svalnar. Pudra med lite mer florsocker, skär i bitar och servera.
25 februari 2019

Laddar fler recept...