Fuskpasta med purjolök och karljohansvamp

Fuskpasta med purjolök och karljohansvamp
Foto: Fremantle/TV4
Jamie Oliver närbild
Jamie Oliver närbild

Fuskpasta med purjolök och karljohansvamp

0

18 ingredienser

35 min

Jamie Oliver fuskar till papardelle genom att skära färska lasagneplattor i strimlor. Till pastan serverar han brässerad purjolök och pangrattato, brödsmulor som ursprungligen användes som “fattigmansparmesan” av italienarna.

Se fler recept från

Hemma hos Jamie

Ingredienser

portioner4

Purjolök med papardelle

  • 5 purjolökar, ansade och sköljda
  • olivolja
  • 3 msk smör
  • 3 klyftor vitlök, skalade och finhackade
  • 0,25 kruka timjan, plockade blad
  • 1,5 dl vitt vin
  • havssalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 5 dl grönsaksbuljong utspädd (eller kycklingbuljong)
  • 12 skivor parmaskinka
  • 500 g färska lasagneplattor
  • mjöl, att pudra med
  • 2 dl parmesanost, färskriven

Pangrattato

  • 0,5 dl karljohansvamp, torkad
  • 0,5 ciabattabröd, dagsgammal, skuren i bitar
  • olivolja
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 1 kvist rosmarin

Gör så här

  1. Purjolök
    Halvera purjolökarna på längden och skär tvärs över i 1 cm stora bitar med kniven snedställd.
  2. Hetta upp en stor stekpanna, tillsätt en skvätt olivolja och en klick smör och lägg ner lök, hackad vitlök och timjan när fettet börjar fräsa.
  3. Rör om. Häll på vinet och krydda med peppar efter smak. Rör ner buljongen.
  4. Täck löken med parmaskinka, sätt lock på kastrullen och tillaga försiktigt i 25-30 minuter. När löken mjuknat tar du stekpannan från värmen.
  5. Pangrattato
    Mixa brödet med svampen och en nypa salt och peppar i matberedare tills du får smulor.
  6. Värm en rejäl klunk olivolja i en stekpanna. Tillsätt vitlök och rosmarin och stek en stund, tillsätt sedan brödsmulorna och stek tills de är gyllenbruna.
  7. Skaka pannan så att brödsmulorna inte fastnar i botten.
  8. Lägg smulorna på hushållspapper och låt rinna av, och släng bort vitlöken och rosmarinen. Låt svalna.
  9. Fuskpapardelle
    Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
  10. Lägg ut lasagneplattorna på en ren arbetsyta och pudra med lite mjöl.
  11. Lägg plattorna på varandra och skär i 1 cm breda strimlor. Separera strimlorna från varandra med fingrarna och koka sedan pastan al dente.
  12. Ta bort parmaskinkan ur stekpannan, skär den i mindre bitar och lägg tillbaka tillsammans med löken.
  13. Smaka av med salt och peppar, rör sedan ner parmesan och resten av smöret.
  14. Häll av pastan och spara lite av pastavattnet. Tillsätt pastan till löken och späd med lite av pastavattnet tills du får en silkig sås.
  15. Strö över lite pangrattato, timjanblad och parmesan och servera genast.
  16. Servera mer pangrattato i en skål på sidan om.