Varmrökt lax med chilihet salsa

Varmrökt lax med chilihet salsa
Foto: Fremantle/TV4
Jamie Oliver närbild
Jamie Oliver närbild

Varmrökt lax med chilihet salsa

Av: Jamie Oliver

Från: Hemma hos Jamie

12 ingredienser

Jamie Oliver varmröker laxen själv på ett enkelt sätt och serverar den med en het salsa på chili, vårlök, koriander och tomater.

Se fler recept från

Hemma hos Jamie

Du behöver:
En kakburk eller liknande i plåt
En bit hönsnät eller ståltråd
Träspån, oimpregnerat(sådant man använder i burar för husdjur)

Obs! Det här kommer att göra köket mycket rökigt, så antingen får du vädra ordentligt eller så gör du bara alltihop på utomhusgrillen. /Jamie Oliver

Ingredienser

portioner

lax

  • 2 laxfiléer, (à 200 g) (ekologisk)
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • några kvistar färsk salvia
  • 1 limefrukt, delad på mitten

Salsa

  • 1-2 röda chilifrukter, urkärnade och finhackade
  • 2-3 tomater, mogna, mediumstora, urkärnade och tärnade
  • 0,5 gurka, skalad och fint tärnad
  • 1 limefrukt, pressad saft
  • 2 salladslökar, ansade och finskurna
  • en liten handfull färska korianderblad, hackade (spara några hela blad)
  • 1 avokado, urkärnad, skalad och hackad
  • extra virgin olivolja

Gör så här

Lax

  1. Ta fram en gammal kakburk i plåt med lock. Böj till en korg av hönsnät eller ståltråd som når halvvägs ner i botten på burken.
  2. Lägg träspån, rosmarin och salvia i botten och placera korgen ovanpå.
  3. Stick 5-6 hål i locket på plåtburken.
  4. Strö salt över laxfiléerna och gnid in dem med lite olivolja. Lägg laxbitarna i korgen och sätt på locket.
  5. Sätt burken på medelvärme på plattan eller utegrillen och tillaga i 10 minuter. Det kommer att börja ryka ordentligt efter några minuter, så öppna dina fönster och maxa fläkten om du gör detta inomhus!

Salsa

  1. Medan fisken röks mixar du ihop ingredienserna till salsan, använd så mycket chili som du gillar.
  2. Ta försiktigt burken med lax från värmen, lyft ut laxen och lägg upp på tallrikar.
  3. Skeda över lite av salsan och några hela korianderblad. Ringla över lite extra virgin olivolja och servera med limehalvor och lite extra salsa i en skål på sidan om.