Allt-i-ett-gryta med tomater och korv
Allt-i-ett-gryta med tomater och korv
9 ingredienser
45 min
Jamie Olivers ugnsbakade tomater blir en härligt tjock och simmig tomatsås. Servera med korv av god kvalitet som du rostar i ugnen samtidigt. Resterna blir en fantastisk pastasås dagen efter!
Se fler recept från
Ingredienser
- 2 kg tomater, blandade storlekar och färger
- färsk timjan, rosmarin och lagerblad, 2 kvistar av varje sort
- 1 tsk oregano
- 3 klyftor vitlök, skalade och hackade
korvar av god kvalitet, gärna italienska
- extra virgin olivolja
- balsamvinäger
- havssalt
- svartpeppar, nymalen
Tillbehör
- bröd, potatismos, ris eller polenta
Gör så här
- Sätt ugnen på 180 grader och koka upp vatten i en kastrull.
- Skålla tomaterna; skåra dem med en kniv och lägg dem i kokande vatten i 30 sekunder.
- Häll av och fyll på med kallt vatten och dra sedan skinnet av tomaterna när de svalnat lite.
- Ta fram en stor ugnsform som rymmer tomaterna i ett lager. Bred ut tomaterna och tillsätt örter, vitlök och korvar.
- Ringla över ordentligt med olivolja och balsamvinäger, krydda med salt och peppar.
- Blanda runt och se sedan till att korvarna ligger överst. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter.
- Ta sedan ut formen, skaka till den och vänd korvarna. Ugnsstek i ytterligare 15-30 minuter eller tills korvarna har fått bra yta.
- Nu har du en intensiv, “tomatig” sås. Om den är lite för tunn kan du lyfta ut korvarna och sätta ugnsformen på plattan för att koka ner den lite.
- När du fått den konsistens du vill ha – jag gillar när den är ganska tjock – lägger du tillbaka korven.
- Smaka av och servera med ett gott bröd som du värmt i ugnen i ca 10 minuter(perfekt att sopa upp sås med), eller med potatismos, polenta eller ris, en grönsallad och ett glas gott rödvin.