Italiensk soppa med bröd och salviasmör

Italiensk soppa med bröd och salviasmör
Foto: Fremantle/TV4
Jamie Oliver närbild
Jamie Oliver närbild

Italiensk soppa med bröd och salviasmör

Av: Jamie Oliver

Från: Hemma hos Jamie

15 ingredienser

Jamie Olivers rustika och matiga soppa med lager av kål, pancetta och grillat bröd i buljong.

Se fler recept från

Hemma hos Jamie

Fontina är en italiensk hårdost som du hittar i välsorterade matbutiker, men du kan även ersätta den med cheddar eller gruyère av bra kvalitet./ Jamie Oliver

Ingredienser

portioner
  • 3 l kycklingbuljong av bra kvalitet (eller grönsaksbuljong)
  • 1 savoykål, skär av stjälken, plocka, skölj och hacka de yttre bladen grovt
  • 2 stora nävar grönkål, skär av stjälken och skölj och hacka bladen grovt
  • 16 skivor dagsgammalt lant- eller sudergsbröd
  • 1 klyfta vitlök, oskalad, delad på hälften
  • olivolja
  • 12-14 skivor pancetta (rökt sidfläsk eller bacon)
  • 100 g ansjovisfiléer, på burk i olja
  • 3 kvistar färsk rosmarin, plockade blad
  • 200 g fontinaost, riven
  • 150 g parmesanost, färskriven, plus lite extra till servering
  • havssalt
  • svartpeppar, nymalen
  • några stora klickar smör
  • en liten kruka färsk salvia, plockade blad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader
  2. Koka upp buljongen i en stor kastrull och tillsätt kålsorterna.
  3. Koka tills kålen är mjuk(du kanske måste göra detta i två omgångar beroende på hur stor kastrullen är).
  4. Lägg kålen i en stor skål och lämna kvar buljongen i kastrullen.
  5. Rosta alla brödskivor utom fem i en het grillpanna eller i brödrosten.
  6. Gnid in brödet med vitlöken och ställ åt sidan.
  7. Hetta upp en stor, 10 cm djup, ugnsfast gryta med några klunkar olivolja.
  8. Tillsätt pancetta och ansjovis.
  9. När pancettan är gyllenbrun och fräser tillsätter du rosmarin och den kokta kålen och blandar runt.
  10. Lägg blandningen i en skål.
  11. Lägg fyra av de rostade brödskivorna i grytan i ett lager.
  12. Bre ut en tredjedel av kålen och strö över en fjärdedel av den rivna fontina- och parmesanosten och ringla över lite olivolja.
  13. Upprepa detta två gånger, men bli inte stressad om din gryta bara rymmer två lager – det går också bra.
  14. Häll över safterna som är kvar i skålen och avsluta med ett lager av brödskivorna som inte är rostade. Pressa ner alla lager med händerna.
  15. Häll försiktigt buljongen över grytan tills vätskan precis når topplagret.
  16. Pressa ner igen och strö sedan över resten av den rivna osten.
  17. Strö över en rejäl nypa nymalen svartpeppar och ringla över lite god olivolja.
  18. Gratinera i ugnen i ungefär 30 minuter tills toppen är krispig och gyllenbrun.
  19. När soppan är färdig delar du upp den i skålar.
  20. Smält smöret i en stekpanna och stek hastigt salviabladen tills de blir krispiga och smöret är gyllene (inte bränt!).
  21. Skeda upp en bit av salviasmöret med bladen över soppan och riv över lite mer parmesan.