Italiensk soppa med bröd och salviasmör
Italiensk soppa med bröd och salviasmör
15 ingredienser
Jamie Olivers rustika och matiga soppa med lager av kål, pancetta och grillat bröd i buljong.
Se fler recept från
Fontina är en italiensk hårdost som du hittar i välsorterade matbutiker, men du kan även ersätta den med cheddar eller gruyère av bra kvalitet./ Jamie Oliver
Ingredienser
- 3 l kycklingbuljong av bra kvalitet (eller grönsaksbuljong)
- 1 savoykål, skär av stjälken, plocka, skölj och hacka de yttre bladen grovt
- 2 stora nävar grönkål, skär av stjälken och skölj och hacka bladen grovt
- 16 skivor dagsgammalt lant- eller sudergsbröd
- 1 klyfta vitlök, oskalad, delad på hälften
- olivolja
- 12-14 skivor pancetta (rökt sidfläsk eller bacon)
- 100 g ansjovisfiléer, på burk i olja
- 3 kvistar färsk rosmarin, plockade blad
- 200 g fontinaost, riven
- 150 g parmesanost, färskriven, plus lite extra till servering
- havssalt
- svartpeppar, nymalen
- några stora klickar smör
- en liten kruka färsk salvia, plockade blad
Gör så här
- Sätt ugnen på 180 grader
- Koka upp buljongen i en stor kastrull och tillsätt kålsorterna.
- Koka tills kålen är mjuk(du kanske måste göra detta i två omgångar beroende på hur stor kastrullen är).
- Lägg kålen i en stor skål och lämna kvar buljongen i kastrullen.
- Rosta alla brödskivor utom fem i en het grillpanna eller i brödrosten.
- Gnid in brödet med vitlöken och ställ åt sidan.
- Hetta upp en stor, 10 cm djup, ugnsfast gryta med några klunkar olivolja.
- Tillsätt pancetta och ansjovis.
- När pancettan är gyllenbrun och fräser tillsätter du rosmarin och den kokta kålen och blandar runt.
- Lägg blandningen i en skål.
- Lägg fyra av de rostade brödskivorna i grytan i ett lager.
- Bre ut en tredjedel av kålen och strö över en fjärdedel av den rivna fontina- och parmesanosten och ringla över lite olivolja.
- Upprepa detta två gånger, men bli inte stressad om din gryta bara rymmer två lager – det går också bra.
- Häll över safterna som är kvar i skålen och avsluta med ett lager av brödskivorna som inte är rostade. Pressa ner alla lager med händerna.
- Häll försiktigt buljongen över grytan tills vätskan precis når topplagret.
- Pressa ner igen och strö sedan över resten av den rivna osten.
- Strö över en rejäl nypa nymalen svartpeppar och ringla över lite god olivolja.
- Gratinera i ugnen i ungefär 30 minuter tills toppen är krispig och gyllenbrun.
- När soppan är färdig delar du upp den i skålar.
- Smält smöret i en stekpanna och stek hastigt salviabladen tills de blir krispiga och smöret är gyllene (inte bränt!).
- Skeda upp en bit av salviasmöret med bladen över soppan och riv över lite mer parmesan.