Risotto med rostad svamp
Risotto med rostad svamp
15 ingredienser
Jamie Olivers fräscha risotto toppas med blandad skogssvamp som rostats knaprig i en torr stekpanna.
Se fler recept från
Ingredienser
- 1,5 l kycklingbuljong
- en handfull torkad karljohansvamp
- olivolja
- 1 gul lök, liten, skalad och finhackad
- 2 selleristjälkar, ansade och finhackade
- 400 g risottoris
- 150 ml vermouth eller vitt vin
- havssalt
- svartpeppar, nymalen
- 4 stora nävar svamp, putsade, ansade och skivade (shitake, kantareller, eller ostronskilving - inte vanliga champinjon!)
- några kvistar färsk körvel, dragon eller persilja, plockade och hackade blad
- 1 citron, saften
- 25 g smör
- 2 nävar parmesanost, färskriven (plus lite extra till servering)
- extra virgin olivolja
Gör så här
- Hetta upp buljongen i en kastrull och håll den sjudande.
- Lägg den torkade karljohansvampen i en skål och slå över buljong så att det precis täcker.
- Låt stå i några minuter tills svampen mjuknat. Fiska upp svampen och hacka den. Spara blötläggningsvätskan.
- Hetta upp en stor skvätt olivolja i en kastrull och tillsätt lök och selleri.
- Stek försiktigt utan att löken tar färg i minst 10 minuter, sen höjer du värmen och tillsätter riset. Rör om.
- Rör ner vin eller vermouth eller vin – det kommer dofta fantastiskt!
- Fortsätt röra tills vätskan kokat in i riset.
- Sila ner blötläggningsvätskan i kastrullen och tillsätt den hackade karljohansvampen, en nypa salt och en första slev av den heta kycklingbuljongen.
- Vrid ner värmen och fortsätt sleva i mer buljong altt eftersom vätskan kokar in. Rör hela tiden så att stärkelsen i riset frigörs.
- Fortsätt tillsätta buljong tills riset är mjukt men med lite tuggmotstånd. Det tar ungefär 30 minuter.
- Under tiden hettar du upp en torr grillpanna och steker blandsvampen tills den är mjuk. Om pannan inte är tillräckligt stor kan du steka svampen i omgångar.
- Lägg svampen i en skål och tillsätt de hackade örterna, en nypa salt och saften från citronen. Blanda allt med händerna.
- Ta risotton från värmen och smaka av noga och rör ner smör och parmesan.
- Risotton ska vara riktigt krämig, så tillsätt lite mer buljong om den blir för torr.
- Lägg lock på kastrullen och låt risotton vila i ca 3 minuter.
- Smaka av risotton och salta, peppra eller tillsätt mer parmesan om du vill.
- Lägg upp risotto på tallrikar och toppa med den grillade svampen, lite extra riven parmesan och lite ringlad extra virgin olivolja.