Veganska Banh Mi-burgare med srirachaaioli
Veganska Banh Mi-burgare med srirachaaioli
23 ingredienser
60 m
Vegoburgare på tofu som pasar lika bra en varm grillkväll som i stekpannan en vinter.
Banh Mi kommer i lite olika varianter, men så länge den innehåller smakrik tofu, picklade grönsaker och srirachaaioli så har du övertalat mig. Hittar du inte citrongräs så hoppa över det, det blir ändå väldigt gott. /Mattias
Recept ur Mattias Kristianssons kokbok Vegan BBQ.
Ingredienser
Citrongräsmarinerad tofu
- 400 g tofu
- 2 stjälkar citrongräs
- 1 salladslök
- 1 klyfta vitlök
- 1 limefrukt, rivet skal och saft
- 1 msk färsk ingefära, riven
- 2 msk soja
- 1 tsk strösocker
Picklade grönsaker
- 1 gul lök
- 1 gurka
- 1 morot
- 5 rädisor
- 0,5 dl risvinäger (eller vitvinsvinäger)
- 0,5 dl vatten
- 2 msk strösocker
- 1 tsk salt
Srirachaaioli
- 1 dl majonnäs (t ex äggfri)
- 1 msk sriracha
- 0,5 limefrukt, saften
- 1 tsk soja
Servering
- 4 små baguette
- 1 dl böngroddar
- färsk koriander
Gör så här
Citrongräsmarinerad tofu
- Skär tofun i fyra tjocka skivor och lägg ner i en plastpåse.
- Krossa citrongräset med skaftet på en kniv, eller något annat hårt. Skär det sedan i mindre bitar. Skiva salladslöken och vitlöksklyftan. Släng nu ner samtliga ingredienser till marinaden i en matberedare och mixa till en slät kräm. Skrapa ner i påsen med tofun och blanda väl. Låt marinera i 30 minuter, helst längre.
- Lägg tofun på grillen och grilla tills den är krispig och har fått fint med färg
Picklade grönsaker
- Skiva lök, gurka, morot och rädisor fint. Lägg ner i en skål.
- Koka upp vinäger, vatten, strösocker och salt. Häll över grönsakerna och låt stå tills allt svalnar.
Srirachaaioli
- Blanda ihop majonnäs, sriracha, limesaft och sojasås i en skål. Klart!
Servering
- Dela de små baguetterna och grilla dem lätt. Bred på ett lager srirachaaioli på båda sidor.
- Toppa med grillad tofu, picklade grönsaker, färska böngroddar och koriander.