Vegansk kladdkaka med vaniljkokosgrädde och hallon

POPULÄRT
Vegansk kladdkaka med vaniljkokosgrädde och hallon
Foto: Kamilla Jönvik
Kamilla Jönvik
Kamilla Jönvik

Vegansk kladdkaka med vaniljkokosgrädde och hallon

17 ingredienser

30 m + 1 timme i kyl

En otroligt god och saftig raw food kladdkaka som inte behöver bakas i ugn! Riktigt chokladig och samtidigt vegansk och glutenfri. Serveras med vispad vaniljkokosgrädde och färska hallon.

Förvaras i kylskåp, ta ut ca 20 minuter innan servering så att den mjuknar lite. Kan även frysas.

Ingredienser

portioner8 - 10

Kladdkaka:

  • 3 dl mandelmjöl
  • 3 dl dadlar, urkärnade mjuka
  • 0,75 dl kokosolja
  • 0,75 dl mandelsmör (eller cashewsmör)
  • 2 dl raw kakao
  • 3 msk agavesirap
  • 1 tsk vaniljpulver (eller extrakt)
  • 0,3 tsk salt
  • ca 1 tsk kokosolja, till formen
  • ca 3 msk riven kokos, till formen

Kokosgrädde:

  • 800 ml kokosgrädde, kylskåpskalla (minst 70 % kokos) [2 burkar]
  • 1 msk agavesirap
  • 0,5 tsk vaniljpulver (eller extrakt)

Till servering:

  • färska hallon
  • ev färska myntablad
  • ev Kakao, att pudra över
  • ev ätbara violer

Gör så här

  1. Obs! Kokosgrädden ska vara kall, förvara i kylskåp i minst 4 timmar innan du börjar baket

Kladdkaka

  1. Mixa mandelmjölet på hög hastighet i matberedare i 1–2 minuter så att det blir riktigt finmalt och börjar forma lösa klumpar. Häll över i en skål.
  2. Mixa dadlar, kokosolja, nötsmör (se till att nötsmöret är blandat så att inte oljan har separerat, rör isåfall om ordentligt innan användning), kakao, agavesirap, vanilj och salt i matberedare 1–2 minuter till en slät chokladmassa. Skrapa ner från sidorna vid behov. Häll i mandelmjölet och mixa i ytterligare 0,5–1 minut tills smeten är helt blandad, den kommer ha liknande konsistens som en lös chokladbollssmet. Skrapa ner från sidorna vid behov.
  3. Smörj en form med löstagbar kant, 18–20 cm diameter, med kokosolja och ”bröa” med kokosflingor, alternativt klä med bakplåtspapper. Tryck ut chokladsmeten i formen med en sked eller slickepott och jämna till ytan. Kakan kan ätas direkt men det är gott att låta den stelna lite i kylskåp ca 1 timme före servering.

Kokosgrädde

  1. Ta ut kokosmjölksburkarna ur kylskåpet, var noggrann med att inte skaka dem. Öppna dem och gröp ur det översta fasta lagret med en sked och lägg i en skål. Ta bara den tjocka grädden och inte vattnet. (Spara kokosvattnet, det är gott att använda i t.ex. smoothies!) Vispa med elvisp ca 5 minuter tills grädden är fluffig och krämig. Tillsätt agavesirap och vanilj och vispa några sekunder tills det är helt blandat.
  2. Servera kladdkakan med kokosgrädden, hallon och ev. myntablad samt ev. pudra över kakao. Ätbara violer är vackert och valfritt!