Så gör du grönsakerna fräscha på nytt

Så gör du grönsakerna fräscha på nytt

Förvara frukt och grönt på rätt sätt så håller de längre, det är inga konstigheter. Men har grönsakerna i kylen ändå börjat sloka och skrumpna? Då finns det några tips och trix för att de ska bli pigga och fräscha på nytt!

Ge skrumpna grönsaker nytt liv

Har du fått en halv paprika över som börjar skrumpna i kanterna? Eller morötter som börjar bli skrynkliga och mjuka – lägg grönsakerna i en skål eller bunke med vatten. Sätt på ett lock och låt stå över natten. Vips har du färska, fräscha grönsaker nästa dag!

Så ska du förvara färdigskuren sallad

Sallad i påse är en av de vanligaste råvarorna som blir över och ofta ligger kvar i kylskåpet för att sakta torka ut. Men du kan enkelt rädda den. Sallad behöver fukt, men inte för mycket vatten. Lägg salladen i en luftig påse, spraya lite vatten i påsen och förslut så det blir helt tätt. Eller förvara salladen i en sluten låda tillsammans med lite fuktat hushållspapper.

Plantera om roten från sallad, lök eller selleri

Köper du sallad på kruka eller sallad med roten kvar, som till exempel romansallad eller cosmopolitan är det enkelt att planera om och vänta på att nya blad ska börja växa. Skär salladen ner till några cm ovan roten och stoppa sedan ner roten i ett glas med vatten så kommer det snart upp nya små blad. Det fungerar också med purjolök, lök eller selleri.

Förvara sparrisen rätt – supertips från Paul Svensson

Ta bort gummisnodden! Sitter gummibandet kvar runt sparrisen påskyndas förruttnelseprocessen av sparrisen. Skär sedan bort den nedersta delen av roten och ställ sparrisen i ett glas med vatten i kylen - precis som med snittblommor.

Sponsrat Innehåll! Fler smarta sparristips från Paul Svensson

Bonustips till bruna bananer!

Håller bananerna på att bli bruna och prickiga? Skala, skiva upp och förvara i frysen – perfekt att plocka fram om du vill göra smoothie eller mixa till en nice cream.

Glass på prickiga bananer hittar du här