Så väljer du rätt choklad

Så väljer du rätt choklad

De flesta av oss älskar choklad – men visste du att choklad faktiskt är ett av de livsmedel som direkt påverkar klimatet?

De senaste 100 åren har vi skövlat hälften av våra tropiska regnskogar på jorden - för att tillgodose människans behov. 

Kaffe, kakaoodlingar och tropiska frukter är några av orsakerna till skövlingen och med flera allvarliga bieffekter så som övergödning och förgiftade vattendrag som drabbar områden runt odlingarna. Både djur och växtliv försvinner och hela balansen i ekosystemet förstörs. 

Många kakaoplantager har även barnarbete… och finns det palmolja i chokladen (vilket är rätt vanligt) – ja då blir det ännu värre klimatpåverkan.

Tråkig läsning för alla oss chokladfantaster! Men vad ska man tänka på när man köper choklad nästa gång?

**1.     Välj choklad av god kvalitet – ät hellre mindre och undvik de billigaste sorterna. **

2.    Välj ekologiskt och rättvisemärkt kakao och choklad.

3.    Titta efter tredjepartscertifieringar som Rainforest, Fairtrade, Krav och ekologiskt. 

**

**
Är det skillnad på mörk, ljus och vit choklad?

Billigare märken innehåller mindre mängd kakaomassa, vilket på sätt och vis är bra, men istället har de ofta olika tillsatser som transfetter och palmolja. Därför bör man välja choklad gjort enbart på kakaosmör och inga andra tillsatta vegetabiliska fetter. 

En mörk choklad innehåller dock mer kakaomassa, därför är det viktigt att välja miljömärkt och certifierad choklad. En mörk choklad består oftast av kakaosmör, socker, kakaomassa och även ibland vanilj. 

Vit choklad innehåller ingen kakaomassa men kakaosmör, socker, mjölkpulver och vaniljsocker – även här är det viktigt att välja miljömärkt då transfetter och palmolja även förekommer i vit choklad.

I snitt äter varje svensk ca en 100-gramskaka i veckan - gemensamt på Sveriges 10 miljoner invånare blir det rätt mycket choklad (och tänk då alla choklad-älskare över hela världen!). 

Så hjälp miljön och välj choklad med omsorg nästa gång i butiken!

**Här kan du hitta massor av goda chokladrecept >>**

Choklad med Roy Fares