Brownies med tidernas godaste chokladkräm och nötter

Baka med choklad - 3 saker att tänka på!

Vit, ljus och mörk – vi älskar alla sorters choklad! Här tipsar vi om smakkompisar, knep som gör dina bakverk godare (och snyggare) och hur du bäst förvarar din choklad.

Mörk choklad

En bit mörk choklad till kaffet piggar upp vilken dag som helst. Om du precis som oss på redaktionen älskar desserter med mycket chokladsmak, så borde du testa Tea Malmegård chokladfondant eller varför inte en maffiga chokladmoussetårta. Mörk choklad är även en utmärkt smaksättare i grytor, som i Siri Barjes bönchili. Vill du ge den mörka chokladen lite sällskap så trivs den fint med smaker som chili, ingefära och mint.

Mjölkchoklad

Mjölkchokladen älskad av (nästan) alla. Med sin söta framtoning passar den lika bra i godisskålen som i en chokladmousse eller varför inte en kladdkaka med mjölkchoklad och stjärnanis. Ljus choklad trivs bra tillsammans med jordnötter, apelsin och kola.

Vit choklad

Den vita chokladen hamnar ibland i skamhörnan eftersom den inte innehåller någon kakaomassa. Vi vill ändå påstå att även chokladens sötaste familjemedlem har sin charm – framförallt om den kombineras rätt. Para gärna ihop vit choklad med blåbär, lime, passionsfrukt eller vanilj, då kommer den verkligen till sin rätt. En oväntad smakkompis är jordärtskocka, som används i Linus Larssons vita chokladfudge.

Baka med choklad – 3 saker du bör tänka på!

Bakverk och desserter med choklad går alltid hem, bara att tänka på maffiga chokladtårtor och fluffig mousse får oss att le fånigt och slicka oss om munnen. För att dina godsaker ska bli så goda som det bara går finns det några saker att tänka på.

  1. Baka bara med choklad du även skulle äta bara som den är, först då blir resultatet precis så gott som du önskar.

  2. Om du chokladdoppar något eller gör vackra dekorationer i choklad, tänk på att temperera den först. På så sätt smälter chokladen inte när du tar på den. Konditor Sara Aasum Hultberg visar steg för steg hur du gör tempererar din choklad.

  3. Se upp för vatten! Om du smälter choklad i ett vattenbad, var försiktig så att du inte får vatten eller ånga i chokladen – det gör att den kan skära sig och bli grynig och grå. För att citera Ernst ”plötsligt brun keso”.

Förvaring av choklad

Vissa äter inte upp all choklad på en gång (tro det eller ej!). Om du är den typen förvarar du din choklad bäst i sval rumstemperatur (16-18 grader). Undvik att ha chokladen i kylen, den gillar nämligen varken kyla eller fukt.

Frossa i choklad

Triple chocolate dream by Agnes!
Halv åtta hos mig logo
50 min