• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Koka sylt och marmelad

Recept på blåbärssylt, björnbärsmarmelad eller lingonsylt! Här hittar du goda recept, tips och råd om hur du enkelt för egen sylt och marmelad.

Spara sommarens godaste smaker på burk! Koka din egen sylt på blåbär, jordgubbar, krusbär eller körsbär, eller gör en god plommon- eller fikonmarmelad som passar till ostbrickan en ruskig höstkväll. Här hittar du massor av tips på smakkombinationer att prova i sylten!

Konservera rätt

Socker i sig har en konserverade effekt som hindrar sylten från att mögla. I regel kan du tänka att 0,5 kg socker går åt per kg bär går åt för att sylt och marmelad så hålla bättre.

Se till att sylten eller saften får koka ordentligt, även då förstörs bakterier och förlänger hållbarheten.

Se till att burkar och flaskor är sterila. Rengör ordentligt och ställ helst in burkarna eller flaskorna i ugnen på 100 grader i några minuter.

Pektin, melatin, syltsocker och citronsyra kan också tillsättas för att konservera.

Blev sylten eller marmeladen för lös?

Många frukter och bär innehåller pektin naturligt som hjälpen marmeladen att bli fastare i konsistensen, men ibland kan du behöva tillsätta extra pektin. Koka upp marmeladen eller sylten på nytt och tillsätt pektin (det står på förpackningen hur mycket du ska ta). Låt svalna helt sylten eller marmeladen stelnar först helt när den kallnat.

Om sylten blev för hård och saften geleig

Om sylten/saften har kokat för länge eller om du har tillsätt för mycket socker kan det ibland bli för fast eller geléigt. Ibland kan även sylten sockra sig. Koka upp på nytt och tillsätt lite mer vatten så går det bra i alla fallen.

Koka egen sylt och marmelad