Kallrörd jordgubbssylt

Koka sylt och marmelad

Recept på sylt, kompott, gelé eller marmelad! Här hittar du goda recept, tips och råd om hur du enkelt tar vara på trädgårdens bär med spännande och goda smakkombinationer.

Gör egen saft, kräm och kompott >>

Konservera rätt

Socker i sig har en konserverade effekt som hindrar sylten från att mögla. I regel kan du tänka att 0,5 kg socker går åt per kg bär går åt för att sylt och marmelad så hålla bättre.

Se till att sylten eller saften får koka ordentligt, även då förstörs bakterier och förlänger hållbarheten.

Se till att burkar och flaskor är sterila. Rengör ordentligt och ställ helst in burkarna eller flaskorna i ugnen på 100 grader i några minuter.

Pektin, melatin, syltsocker och citronsyra kan också tillsättas för att konservera.

Blev sylten eller marmeladen för lös?

Många frukter och bär innehåller pektin naturligt som hjälpen marmeladen att bli fastare i konsistensen, men ibland kan du behöva tillsätta extra pektin. Koka upp marmeladen eller sylten på nytt och tillsätt pektin (det står på förpackningen hur mycket du ska ta). Låt svalna helt sylten eller marmeladen stelnar först helt när den kallnat.

Blev sylten för hård och saften geleig?

Om sylten/saften har kokat för länge eller om du har tillsätt för mycket socker kan det ibland bli för fast eller geléigt. Ibland kan även sylten sockra sig. Koka upp på nytt och tillsätt lite mer vatten så går det bra i alla fallen.

Skrolla ner och hitta kockarnas godaste sylt och marmelader!

Koka egen sylt och marmelad

Snabb och enkel blåbärssylt
Betyg: 5 av 5 (1 röster)

Snabb och enkel blåbärssylt

25 min
Rabarbersylt med fläder
Betyg: 5 av 5 (2 röster)

Rabarbersylt med fläder

40 min
Kallrörd jordgubbssylt
Minska matsvinnet Paul Header
Betyg: 4.8 av 5 (6 röster)

Kallrörd jordgubbssylt

Paul Svensson
Per Morbergs hemlagade äppelmos
Per Morberg 2018
Betyg: 3.2 av 5 (95 röster)

Per Morbergs hemlagade äppelmos

Per Morberg
45 m
Grön krusbärsmarmelad
Betyg: 5 av 5 (3 röster)

Grön krusbärsmarmelad

15 min
Fikonmarmelad med rött vin
Alexander Pelli ny
Betyg: 3.7 av 5 (3 röster)

Fikonmarmelad med rött vin

Alexander Pelli
1 dygn
Päronmarmelad med saffran och chili 2
Betyg: 4 av 5 (3 röster)

Päronmarmelad med saffran och chili

35 m
Krusbärsmarmelad med vanilj NY
Betyg: 5 av 5 (5 röster)

Krusbärsmarmelad med vanilj

15 min
Mispelgelé
Familjen Mandelmann
Betyg: 4.33 av 5 (3 röster)

Mispelgelé

Familjen Mandelmann
1 h 30 m
POPULÄRT
Alexanders apelsinmarmelad
Alexander Pelli ny
Betyg: 4.3 av 5 (35 röster)

Alexanders apelsinmarmelad

Alexander Pelli
1 h
Enkel krusbärssylt
Köket .se kocksida
Betyg: 5 av 5 (4 röster)

Enkel krusbärssylt

Köket.se
POPULÄRT
Bagges fina marmelad
Ernst Kirchsteiger
Betyg: 4.7 av 5 (20 röster)

Bagges fina marmelad

Ernst Kirchsteiger, Anders Bagge
30 min
Chiasylt
Hanna Göransson
Betyg: 3.8 av 5 (16 röster)

Chiasylt

Hanna Göransson
Marmelad på maskrosor
My Feldt 2018
Betyg: 3.2 av 5 (38 röster)

Marmelad på maskrosor

My Feldt
40 m
Krusbärskräm
My Feldt 2018
Betyg: 3 av 5 (4 röster)

Krusbärskräm

My Feldt
20 min
Scones med citrusmarmelad och ingefärste utan produkt
Betyg: 4.5 av 5 (2 röster)

Scones med citrusmarmelad

30 min
POPULÄRT
Blodapelsinmarmelad med lime och vanilj
My Feldt 2018
Enkla chiasylten
Betyg: 5 av 5 (4 röster)

Enkla chiasylten

Ebba von Sydow, Helen von Sydow
15 m
Päronsylt med mörk rom
Alexander Pelli ny
Betyg: 4 av 5 (6 röster)

Päronsylt med mörk rom

Alexander Pelli
1 dygn
Klarbärssylt
Lisa Lemke 2016
Betyg: 3.1 av 5 (66 röster)

Klarbärssylt

Lisa Lemke
15 min
Sylt på rabarber och rosor
Alexander Pelli ny
Betyg: 5 av 5 (5 röster)

Sylt på rabarber och rosor

Alexander Pelli
1 h
Jordgubbssylt med rosenblad
My Feldt 2018
Betyg: 4.57 av 5 (7 röster)

Jordgubbssylt med rosenblad

My Feldt
30 m
Valnöts- och fikonmarmelad
Ernst Kirchsteiger
Betyg: 2.8 av 5 (96 röster)

Valnöts- och fikonmarmelad

Ernst Kirchsteiger
30 m
Leilas tomat- och citrongräsmarmelad
Leila Lindholm
Betyg: 3.33 av 5 (3 röster)

Leilas tomat- och citrongräsmarmelad

Leila Lindholm
30 min