Koka sylt och marmelad

Recept på blåbärssylt, björnbärsmarmelad eller lingonsylt! Här hittar du goda recept, tips och råd om hur du enkelt för egen sylt och marmelad.

Spara sommarens godaste smaker på burk! Koka din egen sylt på blåbär, jordgubbar, krusbär eller körsbär, eller gör en god plommon- eller fikonmarmelad som passar till ostbrickan en ruskig höstkväll. Här hittar du massor av tips på smakkombinationer att prova i sylten!

Konservera rätt

Socker i sig har en konserverade effekt som hindrar sylten från att mögla. I regel kan du tänka att 0,5 kg socker går åt per kg bär går åt för att sylt och marmelad så hålla bättre.

Se till att sylten eller saften får koka ordentligt, även då förstörs bakterier och förlänger hållbarheten.

Se till att burkar och flaskor är sterila. Rengör ordentligt och ställ helst in burkarna eller flaskorna i ugnen på 100 grader i några minuter.

Pektin, melatin, syltsocker och citronsyra kan också tillsättas för att konservera.

Blev sylten eller marmeladen för lös?

Många frukter och bär innehåller pektin naturligt som hjälpen marmeladen att bli fastare i konsistensen, men ibland kan du behöva tillsätta extra pektin. Koka upp marmeladen eller sylten på nytt och tillsätt pektin (det står på förpackningen hur mycket du ska ta). Låt svalna helt sylten eller marmeladen stelnar först helt när den kallnat.

Om sylten blev för hård och saften geleig

Om sylten/saften har kokat för länge eller om du har tillsätt för mycket socker kan det ibland bli för fast eller geléigt. Ibland kan även sylten sockra sig. Koka upp på nytt och tillsätt lite mer vatten så går det bra i alla fallen.

Koka egen sylt och marmelad

Fler tips!

  • Så lyckas du med äppelmos2

    Så lyckas du med äppelmos

    Här hittar du några enkla tips och vad du behöver tänka på när du gör äppelmos.
    Sponsrat innehåll
  • Chokladmousse med brownie och kolasås

    10 chokladdesserter som är svåra att motstå

    Chokladpannacotta, chokladmousse, bakelser eller dekadenta fondanter - vilken chokladkoma hamnar du helst i?
  • Saftig äppelkladdkaka

    10 äppelrecept du måste prova!

    Äppelpaj, kladdkaka, äppelkaka, smulpaj, chutney och äppelbröd. Här har vi samlat 10 recept som är oslagbart goda.
  • Mums mums rulltårta

    Kökets baktips

    Ta del av oemotståndliga recept och se & gör-filmer från tv-programmet Kökets baktips.
  • Sommarrulltårta med citron och mascarpone

    Mjuka kakor och saftiga bullar

    Vi på Köket-redaktionen har samlat 9 av våra favoritrecept på mjuka kakor och bullar.
  • Blåbärskaka med kardemummagrädde

    Baka med blåbär

    Blåbärsfika! Baka klassisk blåbärspaj, blåbärsbullar eller imponerande tårtor. Här får du tips och recept på goda bakverk med blåbär!
  • Jordgubbssaft med vanilj

    Sylta & safta

    Äppelmos, flädersaft, hallonkräm, svartvinbärsgelé, jordgubbssylt, lemon curd, björnbärsmarmelad och rabarberkompott....