Vit chokladkräm med citronmaräng

Vit chokladkräm med citronmaräng
Foto: Daniel Ohlsson/Bonnier fakta
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Vit chokladkräm med citronmaräng

107

16 ingredienser

Vit chokladkräm, citronmarinerade jordgubbar, citronmaräng samt krossad mandelkaramell.

Ingredienser

portioner4

Chokladkräm

  • 200 g vit choklad
  • 4 ägg, vitor och gulor separerade

Citronmaräng

  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk citronsaft
  • 1,5 citron, rivet skal av

Citronmarinerade jordgubbar

  • 1 l jordgubbar
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 msk strösocker
  • 0,5 citron, skalet av
  • 10 blad färsk citronmeliss

Krossad mandelkaramell

  • 1 dl mandel, torrostad
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk smör
  • citronmeliss, blåbär och björnbär till dekoration

Gör så här

  1. Smält vit choklad över vattenbad. Rör i en äggula in taget. Vispa äggvitor hårt och rör försiktigt i chokladsmeten. Häll upp i glas och ställ att vila i kylskåp minst 2 timmar.
  2. Sätt ugnen på 100 varmluft. Vispa äggvitor till hårt skum. Tillsätt socker, lite i taget och fortsätt vispa. Tillsätt sedan all citronzest och citronjuicen. Spritsa ut små minimaränger och grädda i ugn ca 25 minuter. Öppna sedan luckan på glänt och låt torka i minst 1 timme.
  3. Halvera jordgubbar och marinera i citronjuice och socker. Låt vila i kylskåp.
  4. Smält socker med citronjuice och låt dt få en fin, bärnstensfärg. Tillsätt mandel och smör och häll upp på bakplåtspapper för att stelna. Krossa sen mendelkaramellen med kniv till små bitar.
  5. Servera vit chokladkräm toppad med citronmarinerade jordgubbar tillsammans med citronmaräng och krossad mandelkaramell. Dekorera gärna med citronmeliss, blåbär samt björnbär.