Bönchili med choklad, avokado och gräddig majs

87 röster
1 h
4
Bönchili med choklad, avokado och gräddig majs
Foto: Siri Barje
1 h
4

Du behöver

  • 1 burk svarta bönor
  • 1 burk vita bönor
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 stjälkar selleri
  • 1 jalapeño
  • 1 röd chili
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 burk vatten (använd tomatburken)
  • ca 15 cl öl
  • 30 g mörk choklad, 70 %
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk japansk soja
  • 4 msk rapsolja
  • 1 knippe färsk koriander
  • 2 avokado
  • 1 lime

Gräddig majs

  • 1 stor burk majs
  • 2 msk smör eller mjölkfritt margarin
  • 2,5 dl havregrädde
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Gräddig majs
    Häll av majsen i ett durkslag.
  2. Sätt en stor stekpanna på hög värme, tillsätt smöret och låt det smälta.
  3. Tillsätt majsen och stek den i 1 minut. Häll på grädden och låt allt koka ihop i ca 7 minuter. Salta. Håll varmt.
  4. Bönchili
    Skölj bönorna i kallt vatten.
  5. Skala lök och vitlök och hacka dem båda smått.
  6. Trimma selleri från dåliga blad och hacka i mindre bitar.
  7. Skär jalapeñon på längden. Ta bort alla frön om du inte vill ha det så starkt. Hacka jalapeñon i små bitar. Gör samma sak med den röda chilin
  8. Ta den största kastrullen du har. Sätt på medelvärme och tillsätt 4 msk rapsolja.
  9. Tillsätt 1 msk spiskummin och stek i 30 sekunder.
  10. Tillsätt sedan lök, vitlök, selleri och chilin. Rör om hela tiden så att grönsakerna blandas ordentligt med spiskummin.
  11. Stek i 5 minuter.
  12. Tillsätt de sköljda bönorna. Rör om och låt det steka i 2 minuter.
  13. Tillsätt krossade tomater, vatten, öl och sojan. Salta och peppra.
  14. Rör och koka upp. Dela limen i två delar, den ena halvan i 4 delar och den andra ska pressas ned i grytan.
  15. Sänk värmen och låt det sjuda i 30 minuter. Låt locket stå lite på glänt.
  16. Hacka avokadon. Krydda grytan med ena limehalvan, salt, peppar och choklad. Servera böngrytan med lime i klyftor, avokado, koriander och tortillachips.
24 augusti 2015

Fler goda recept