Bavaroise med choklad

155 röster
7-8
Bavaroise med choklad
Foto: TV4

Ljuvlig chokladbavaroise med två sorters choklad. Bavaroise är som en blandning mellan pannacotta och mousse. Desserten går utmärkt att förbereda flera dagar i förväg och förvaras antingen i kylen eller frysen.

Visa mer
7-8

Du behöver

 • 500 g grädde [5 dl]
 • 150 g mörk choklad
 • 200 g mjölkchoklad
 • 4 gelatinblad
 • 130 g strösocker [1,5 dl]
 • 130 g äggula [7-8 st]
 • 200 g mjölk [2 dl]
 • 200 g grädde [2 dl]
 • kakao, att pudra med
Finns i inköpslista

Gör så här

 1. Förbered genom att vispa upp 5 dl grädde så den blir lös men inte rinnig, ställ åt sidan. Hacka mörk choklad och ställ åt sidan i en bunke. Hacka även mjölkchokladen och ställ åt sidan i en annan bunke.
 2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
 3. Börja nu med själva basen till bavaroisen. Blanda hälften med strösockret tillsammans med äggulorna i en bunke.
 4. Häll resterande socker i en kastrull tillsammans med 2 dl mjölk och 2 dl grädde och låt koka upp. Häll försiktigt gräddblandningen över äggulorna under omrörning.
 5. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och värm försiktigt upp smeten på mellanvärme. Rör om hela tiden tills den når ca 83 grader, den ska kräma till sig lite lätt. Använd en termometer. Ta av från värmen när den tjocknar och häll över i en ren bunke.
 6. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och tillsätt dem i krämen. Blanda ut ordentligt.
 7. Häll över hälften av bavaroisen i bunken med den hackade mjölkchokladen. Blanda tills den är slät och fin.
 8. Häll ner resterande hälften av bavaroisen i bunken med den hackade mörka chokladen. Blanda tills den är slät och fin.
 9. Kyl ner bavariosen med mörk choklad genom att ställa bunken i ett kallt vattenbad. När den är sval blandar du i hälften av den vispade grädden.
 10. Fyll upp hälften av serveringsglasen med den mörka bavaroisen och ställ in i frysen minst 1 timme, tills första lagret har satt sig. Under tiden kan du plasta bunken med mjölkchoklad och låta svalna helt. Ställ även grädden i kylen under tiden.
 11. När första lagret har satt sig blandar du resterande grädde med mjölkchokladbavariosen. Häll upp i serveringsglasen ovanpå den och mörka bavaroisen så det blir två snygga lagen. Låt stelna i frysen en stund och låt sedan stå i kylskåp fram till servering. Desserten skall ätas kall men inte frusen.
 12. Pudra på kakao och servera.
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...