Semifreddo med blodapelsin och mörk chokladfondant

Semifreddo med blodapelsin och mörk chokladfondant
Foto: Stefan Wettainen
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Semifreddo med blodapelsin och mörk chokladfondant

21 ingredienser

Krämig semifreddo serveras med hemgjord blodapelsincurd, färsk blodapelsin och mörk chokladfondant.

Fondant gjord på mörk choklad föredrar jag att avnjuta med smaksatt gräddglass eller en krämig semifreddo. Att lägga till något krispigt gör desserten ytterligare ett snäpp vassare. TIPS! Det går utmärkt att byta ut citrussaften mot annan citrussaft eller puré i detta curdrecept. Ta bort/byt ut zestet i sådana fall. /Tea

Här hittar du receptet på semifreddo med blodapelsin.

Ingredienser

portioner6 - 8

Blodapelsincurd med smör

  • 3 g gelatin [1 blad]
  • 2 blodapelsiner, skal från
  • 1 citron, skal från
  • 50 g citronsaft, pressad [0,5 dl]
  • 100 g blodapelsinsaft, pressad (1 dl)
  • 100 g ägg [2 små]
  • 80 g strösocker (<1 dl)
  • 130 g osaltat smör, kallt och skuret i små kuber

Chokladganache (fyllning till fondant)

  • 125 g mörk choklad 70 %, pellets eller hackad
  • 20 g smör [1,5 msk]
  • 80 g vispgrädde (> 0,75 dl)
  • 40 g honung [2 msk]

Chokladfondant (6-8 st)

  • 125 g smör
  • 125 g mörk choklad 60 %, pellets eller hackad
  • 135 g ägg [2]
  • 120 g florsocker [2 dl]
  • 60 g vetemjöl [1 dl]

Servering

  • blodapelsin
  • semifreddo med blodapelsin (se receptlänk)
  • florsocker
  • kaksmulor (eller något annat knaprigt)

Gör så här

Blodapelsincurd

  1. Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten.
  2. Värm citrusskal och -saft, ägg och socker i en kastrull över ett vattenbad till 83 grader eller till den första bubblan. Sila ner i en ren rostfri bunke. Krama vattnet ur gelatinet. Lägg ner i bunken och rör om tills gelatinet har lösts upp.
  3. Passera genom en sil och mixa i smör. Täck med plastfolie och se till att folie ligger direkt mot curdens yta. Låt svalna och stelna i kylen över natten. Packa i spritspåse och förvara i kyl. Curden håller cirka en vecka i kylen.

Fyllning till fondant

  1. Lägg choklad och smör till ganachen i en liten plastbunke. (Ju större bunke desto svårare blir det att blanda ordentligt.) Koka upp grädde och honung i en kastrull.
  2. Häll honungsgrädden över chokladen och smöret och mixa till en slät blandning med en stavmixer. Täck med plastfolie och se till att folien ligger direkt mot ganachens yta. Låt svalna och stelna i kylen.
  3. Dela upp ganachen i bitar om 10 gram och rulla dem till runda kulor. Låt stå i frysen. Kulorna kan gott göras i förväg och håller flera veckor i frysen om de är ordentligt packade. Har du några över? Rulla dem i kakao och servera till kaffet!

Fondant

  1. Sätt ugnen på varmluftsfunktion 185 grader. Klipp bitar av smörpapper med måtten 5 × 18 centimeter. (Om du vill göra fondanterna i kopp, 5–7 cm ∅, så kan du hoppa över detta steg).
  2. Fodra ringarna (5 cm ∅) med smörpapper och ställ dem på en plåt med små smörpapper under varje ring. Gräddar ugnen ojämnt är det en fördel om du kan flytta runt dem.
  3. Smält smöret till fondanterna i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt chokladen. Rör om tills de smält samman. Blanda (inte vispa) ägg med florsocker i en bunke. Rör ner chokladsmöret i bunken. Avsluta med att sikta ner mjölet och vänd in det i smeten.
  4. Fyll ringarna/kopparna till hälften med smeten och låt stå i frysen i 10 minuter. Lägg sedan ner en tryffelkula i mitten av varje form och fyll på med lite mer fondantsmet, ungefär en dryg centimeter från ringens kant. Låt stå i kylen i 1 timme. (Det här gör man för att tryffeln inte ska sjunka till botten när man bakar av den).
  5. Baka fondanterna i 10–12 minuter beroende på storleken på ringen eller koppen. Låt fondanterna svalna i minst 3 minuter innan ringen tas bort.

Att filea en citrusfrukt

  1. Skär bort skalet tills fruktköttet syns. Skär sedan loss fruktköttet med en vass kniv mellan de vita väggarna.

Servering

  1. Inte förrän chokladfondanten den är färdigbakad börjar du lägga desserten. När fondanten fått stå färdigbakad i cirka 4 minuter, lossa försiktigt ringen från fondanten. Ibland kan man behöva hjälpa till med en liten skalkniv. Ta bort pappret försiktigt. Sikta över florsocker och lyft över fondanten med hjälp av en stekspade och lägg på tallrikens ena sida.
  2. Klicka ut tre stycken klickar av blodapelsincurd i en oregelbunden trekantig formation på en tallrik. Lägg ut några blodapelsinfiléer på tallriken runt curdklickarna. Lägg lite kaksmulor i mitten på tallriken. Lägg den gjutna semifreddon på smulorna.