Semifreddo med blodapelsin

Semifreddo med blodapelsin
Foto: Stefan Wettainen
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Semifreddo med blodapelsin

9 ingredienser

45 m + 3 h

Len semifreddo med blodapelsin och vit choklad. Prova gärna att byt ut blodapelsin till någon annan citrusfrukt som du gillar!

Tips! Servera gärna med mörk chokladfondant, blodapelsincurd och färsk blodapelsin.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 125 g mjölk [1,25 dl]
  • 2 blodapelsiner, zest
  • 1 gelatinblad
  • 40 g strösocker (<0,5 dl)
  • 65 g äggula [3-4 st]
  • 30 g blodapelsinsaft [2 msk]
  • 75 g vit bakchoklad, smält
  • 2 g salt [0,5 krm]
  • 175 g vispgrädde, lättvispad [1,75 dl]

Gör så här

  1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i en skål.
  2. Koka upp mjölken med apelsinskalen i en kastrull. Ställ åt sidan.
  3. Vispa socker och äggulor till ett ljusgult och fluffigt skum.
  4. Värm hälften av blodapelsinjuicen försiktigt i en liten kastrull. Krama ur gelatinet och smält det i juicen. Se till att gelatinet är helt smält och använd sedan resten av juicen till att kyla ner vätskan något. Vänd i vätskan i äggskummet.
  5. Värm blodapelsinmjölken, sila av skalen och väg upp 100 g. Blanda med chokladen och saltet tills det blir en slät kräm.
  6. Vänd i chokladkrämen i äggskummet och blanda försiktigt med en slickepott. Avsluta med att vända i den lättvispade grädden.
  7. Semifreddon går utmärkt att gjuta i glas, stålring eller silikonmatta. Förvara i frys i minst 3 timmar innan den ska ätas. Tanken är den ska vara halvtinad vid servering, så låt den gärna stå ute en stund.