• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Semifreddo med blodapelsin

Semifreddo med blodapelsin
Foto: Stefan Wettainen
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Semifreddo med blodapelsin

7 steg att laga

9 ingredienser

45 m + 3 h

Len semifreddo med blodapelsin och vit choklad. Prova gärna att byt ut blodapelsin till någon annan citrusfrukt som du gillar!

Ingredienser

  • 125 g mjölk [1,25 dl]
  • 2 blodapelsiner, zest
  • 1 gelatinblad
  • 40 g strösocker (<0,5 dl)
  • 65 g äggula [3-4 st]
  • 30 g blodapelsinsaft [2 msk]
  • 75 g vit choklad, smält
  • 2 g salt [0,5 krm]
  • 175 g vispgrädde, lättvispad [1,75 dl]

Gör så här

  1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i en skål.
  2. Koka upp mjölken med apelsinskalen i en kastrull. Ställ åt sidan.
  3. Vispa socker och äggulor till ett ljusgult och fluffigt skum.
  4. Värm hälften av blodapelsinjuicen försiktigt i en liten kastrull. Krama ur gelatinet och smält det i juicen. Se till att gelatinet är helt smält och använd sedan resten av juicen till att kyla ner vätskan något. Vänd i vätskan i äggskummet.
  5. Värm blodapelsinmjölken, sila av skalen och väg upp 100 g. Blanda med chokladen och saltet tills det blir en slät kräm.
  6. Vänd i chokladkrämen i äggskummet och blanda försiktigt med en slickepott. Avsluta med att vända i den lättvispade grädden.
  7. Semifreddon går utmärkt att gjuta i glas, stålring eller silikonmatta. Förvara i frys i minst 3 timmar innan den ska ätas. Tanken är den ska vara halvtinad vid servering, så låt den gärna stå ute en stund.