Diskmaskin glas

Så diskar du klimatsmart!

Ibland kan det vara lätt att bara handdiska några tallrikar och glas här och där och man tänker inget vidare på hur mycket vatten och energi som förbrukas. Men faktum är att energi- och vattenmängden blir mycket mer om du handdiskar än om du fyller en diskmaskin!

En studio från Bonns universitet* visar att du förbrukar mer energi för hand än när du låter diskmaskinen göra jobbet. 

Jämfört med handdisk används en mindre mängd vatten i en diskmaskin. När du diskar för hand använder du upp till sju gånger mer vatten än när du kör ett energisnålt diskmaskinsprogram.

Diskmaskinen värmer också upp vattnet mer effektivt vilket resulterar i mindre värmeförlust än när vattnet värms upp i varmvattenberedaren och sedan transporteras till vattenkranen. Diskmaskinen är dessutom isolerad för att undvika värmeförlust.

Några andra tips på hur du diskar så klimatsmart som möjligt:

  1. Du behöver inte skölja disken innan du stoppar in den i maskinen, det räcker gott att skrapa av de stora resterna tallrikarna.
  2. Välj diskmaskin med omsorg. Välj en storlek på diskmaskin som passar hushållet och köper du nytt, se till att maskinen är energisnål med energiklass A+++. (I dag har många stora varumärken höga klimatmål - många maskiner är gjorda i olika återvunna material. Fråga, googla och jämför olika produkttester).
  3. Diska alltid med en full diskmaskin, men (!) hellre en halvfull diskmaskin än en överfull diskho för hand.
  4. Använd energisparprogrammet.
  5. Rengör filtren regelbundet och använd rengöringstabletter som gör att maskinen håller i längden.

Källa: Finishinfo.se, klimatsmart.se, landtechnik.uni-bonn.de/

* Testet genomfördes i sju europeiska städer där en full diskmaskin jämfördes mot samma mängd handdisk. 113 personer ingick i testet och i genomsnitt användes 103 liter vatten för handdisken och endast 12 liter av en modern, vattensnål maskin. Även förbrukningen av el ingick i testet.