Saffranets hemligheter - visste du att......
Här får du 9 spännande ”saffransfakta” som kommer sprida leende både hos dig och dina bordsgrannar på julminglet. Dags att djupdyka i det smakrika guldets hemligheter!
1. "Redan de gamla grekerna...."
Texter om saffran har hittats i gamla skrifter så långt tillbaka som för 3500 år sedan, då saffran användes som både krydda och medicin, men även vid balsamering av kroppar så användes saffran. Först på 1300-talet kom saffranet till Sverige.
2. Saffran sägs lindra baksmälla...
Det trodde i alla fall folket under romartiden och blandade saffran i sina alkoholhaltiga drycker. På så sätt skulle de slippa baksmällan dagen efter. Så, det är kanske inte fel att starta lussevakan med ett smarrigt glas av Glögg med sockertopp.
3. Saffranets hemliga sida
Saffran har länge använts som medicin och har många bra hälsofördelar. Men, vid överkonsumtion av saffran kan kryddan vara giftig och ge dig mindre trevliga biverkningar... Rekommenderad maxdos per dag är 1,5 gram. Så svep inte kryddan från paketet utan baka något smarrigt istället! Kanske Roys saffransbullar med fördeg
4. Nyttig krydda
Saffran innehåller mängder av nyttigheter. Antioxidanterna crocin, safranal, kaempferol och picrocrocin ger saffranets dess färg, smak och arom. Den innehåller även vitaminer och mineraler som kalcium, järn, kalium, magnesium, zink, vitamin C, vitamin B6 och D-vitamin. Saffranalet ökar nivåerna av signalsubstansen serotonin i hjärnan och saffran sägs också förbättra minnet, sömnkvalitén, ha en lugnande effekt och antiinflammatoriska egenskaper.
5. Saffran gör dina gäster hungriga och på gott humör
Saffran ger bakverk och mat en underbar gul färg! Men visste du att färgen gult gör oss människor pigga, glada och även hungriga? Gult stimulerar och påskyndar ämnesomsättningen och har även en uppiggande inverkan på oss. Så, visa gästerna dina gula bakverk och förhoppningsvis blir bjudningen extra lyckad!
Varför inte låta dem mötas av Leilas otroligt goda saffranskaka
6. Odla saffran hemma
Saffran sägs vara dyrare än guld. Så vad sägs om att odla det själv hemma i en kruka? Det är fullt möjligt, men du bör veta att till en påse saffran som du köper i butiken behöver du nästan 100 saffranskrokusar. Så för att baka Ernst juliga saffranspannkaka behöver du nog en stor fönsterkarm...
7. Svenskar och saffran
I Sverige konsumerar vi ca 5000 kg saffran per år.... med andra ord krävs det ca 150.000 krokusblommor för 1 kg.
8. Kvalitén varierar!
Visste du att det är stor skillnad på kvalitén på saffran! Ronny Karlsson på Råd & Rön gästade Nyhetsmorgon och visar vilka saffranspåsar som blev bäst och sämst i deras test. Här kan du se klippet från Nyhetsmorgon!
9. Närodlad saffran
Ge inte upp tanken på närodlad saffran även om du inte har en tillräckligt stor fönsterkarm hemma! I Skåne och på Österlen ligger bland annat "Österlensaffran" som har en av Sveriges största saffransodlingar. Största delen av saffranet vi köper i butik odlas och kommer annars från sydvästra Asien, men nu kan vi mumsa på gyllene bakverk med ingredienser enbart från Sverige!
Källor: Steg för hälsan, Odla, Giftinformationen.
Läs även vår lista 5 alkoholfri glögg och mingeltips till jul




















































