Saffranets hemligheter - detta visste du inte!
Här får du svar på det du inte visste om saffran! Vår lista ger dig 5 oväntade ”saffransfakta” som kommer sprida leende både hos dig och dina bordsgrannar på julminglet. Dags att djupdyka i det smakrika guldets hemligheter!
1. Saffran sägs lindra baksmälla
Det trodde i alla fall folket under romartiden och blandade saffran i sina alkoholhaltiga drycker. På så sätt skulle de slippa baksmällan dagen efter. Så, det är kanske inte fel att starta lussevakan med ett smarrigt glas av Glögg med sockertopp.
2. Saffranets hemliga sida
Saffran har länge använts som medicin och har många bra hälsofördelar. Men, vid överkonsumtion av saffran kan kryddan vara giftig och ge dig mindre trevliga biverkningar... Så svep inte kryddan från paketet utan baka något smarrigt istället! Kanske Roys saffransbullar med fördeg
3. Saffran gör dina gäster hungriga och på gott humör
Saffran ger bakverk och mat en underbar gul färg! Men visste du att färgen gult gör oss människor pigga, glada och även hungriga? Gult stimulerar och påskyndar ämnesomsättningen och har även en uppiggande inverkan på oss. Så, visa gästerna dina gula bakverk och förhoppningsvis blir bjudningen extra lyckad!
Varför inte låta dem mötas av Leilas otroligt goda saffranskaka
4. Odla saffran hemma
Saffran sägs vara dyrare än guld. Så vad sägs om att odla det själv hemma i en kruka? Det är fullt möjligt, men du bör veta att till en påse saffran som du köper i butiken behöver du 100 saffranskrokusar. Så för att baka Ernst juliga saffranspannkaka behöver du nog en stor fönsterkarm...
5. Närodlad saffran
Ge inte upp tanken på närodlad saffran även om du inte har en tillräckligt stor fönsterkarm hemma! På Gotland ligger nämligen Stafva Gård som har Sveriges största saffransodling. Största delen av saffranet vi köper i butik odlas och kommer annars från sydvästra Asien, men nu kan vi mumsa på gyllene bakverk med ingredienser enbart från Sverige!
Källor: Steg för hälsan, Odla, Giftinformationen och Stafva Gård.
Läs även vår lista 5 alkoholfri glögg och mingeltips till jul