13 dl Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete (+ 1 dl till utbakning)
Fyllning
200 g mandelmassa
200 g smör, rumstempererat
2 tsk vaniljsocker
Pensling
1 ägg, vispat
2 dl pärlsocker
Gör så här
Bulldeg
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till fingervarmt, ca 37 grader.
Mortla saffran med 1 msk av strösockret för att framhäva saffranssmaken.
Smula jästen i en bunke och häll sedan i mjölkblandningen, blanda tills att jästen har lösts upp.
Tillsätt saffransblandningen, resterande socker, salt och lite vetemjöl åt gången. Knåda till en smidig deg i bunken ca 15 minuter. Degen är färdig när den är lite kladdig men ändå lossnar från bunken.
Täck bunken med en bakduk och låt jäsa på varm plats i rumstemperatur ca 30 minuter.
Fyllning
Riv mandelmassan och blanda med det rumsvarma smöret och vaniljsockret.
Vält ut den jästa degen på en mjölad bänkyta. Knåda lite lätt och dela den sedan i två jämnstora bitar. Kavla ut båda bitarna till 30x40 centimeter rektangulära plattor.
Bred på mandelmassefyllningen och vik degen dubbel längs långsidan. Nyp till längs kanterna så att fyllningen inte åker ut. Kavla sedan lätt för att bli av med eventuella luftbubblor men utan att tunna ut degen.
Skär degen i cirka 2 cm breda remsor längs kortsidan. Tvinna remsorna och snurra ihop dem till bullar, fäst änden underst. Lägg på två bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader över och undervärme.
Pensling
Vispa upp ägg och pensla bullarna och strö över pärlsocker.