Klassiska saffransbullar med mandelmassa

Kungsörnen Klassiska saffransbullar med mandelmassa
Foto: Köket

Klassiska saffransbullar med mandelmassa

12 ingredienser

1h + 1h jäsningstid

Saftiga saffransbullar med en ljuvlig fyllning av mandelmassa och pärlsocker på toppen. Ett måste till julbaket!

Tips från Kungsörnen!
Dark chocolate chip cookie Kungsörnen NY

Tips från Kungsörnen!

Testa även Kungsörnens bakmix Dark chocolate chip cookies

Läs mer

Ingredienser

portioner stycken

Bulldeg

  • 200 g smör, smält
  • 1 g saffran
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 13 dl Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete (+ 1 dl till utbakning)

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 2 tsk vaniljsocker

Pensling

  • 1 ägg, vispat
  • 2 dl pärlsocker

Gör så här

Bulldeg

  1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till fingervarmt, ca 37 grader.
  2. Mortla saffran med 1 msk av strösockret för att framhäva saffranssmaken.
  3. Smula jästen i en bunke och häll sedan i mjölkblandningen, blanda tills att jästen har lösts upp.
  4. Tillsätt saffransblandningen, resterande socker, salt och lite vetemjöl åt gången. Knåda till en smidig deg i bunken ca 15 minuter. Degen är färdig när den är lite kladdig men ändå lossnar från bunken.
  5. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa på varm plats i rumstemperatur ca 30 minuter.

Fyllning

  1. Riv mandelmassan och blanda med det rumsvarma smöret och vaniljsockret.
  2. Vält ut den jästa degen på en mjölad bänkyta. Knåda lite lätt och dela den sedan i två jämnstora bitar. Kavla ut båda bitarna till 30x40 centimeter rektangulära plattor.
  3. Bred på mandelmassefyllningen och vik degen dubbel längs långsidan. Nyp till längs kanterna så att fyllningen inte åker ut. Kavla sedan lätt för att bli av med eventuella luftbubblor men utan att tunna ut degen.
  4. Skär degen i cirka 2 cm breda remsor längs kortsidan. Tvinna remsorna och snurra ihop dem till bullar, fäst änden underst. Lägg på två bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 250 grader över och undervärme.

Pensling

  1. Vispa upp ägg och pensla bullarna och strö över pärlsocker.
  2. Grädda bullarna mitt i ugnen cirka 8 minuter.
TIPS!
Tips från Kungsörnen!
Kungsörnen kladdkaka med cookie dough

Tips från Kungsörnen!

Här hittar du fler enkla bakverk.

Läs mer