Saffransgifflar med vaniljkräm

6 röster
1 h + tid i kyl och jäsning
18 stycken
Saffransgifflar med vaniljkräm
Foto: Simona Muntean

Saftiga gifflar med saffran och en len vaniljkräm. Riktigt enkla att baka och de blir ljuvligt goda!

Visa mer
1 h + tid i kyl och jäsning
18 stycken

Du behöver

Deg

  • 0,5 g saffran, ett kuvert
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk alkoholhaltig dryck, konjak, vodka eller citronsaft för alkoholfritt alternativ
  • 3 dl mjölk, kall
  • 1 msk torrjäst
  • 0,5 dl vit sirap
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 0,5 tsk salt

Fyllning

  • 100 g smör, i rumstemperatur
  • 0,66 dl strösocker
  • 1 msk vaniljpasta

Garnering

  • florsocker
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Deg
    Blanda saffran, 1 msk strösocker och konjak eller citronsaft i en liten skål och låt det stå minst 5 minuter.
  2. Blanda alla ingredienser till degen förutom smöret i en assistent. Kör på medelhastighet i ca 10 minuter eller tills degen är väl blandad. Tillsätt smöret och kör maskinen på hög hastighet i ytterligare 10 minuter. Olja lätt en stor bunke och lägg degen i den. Plasta in och ställ degen kall över natten eller minst 6 timmar. 
  3. Fyllning
    Blanda alla ingredienser till fyllning.
  4. Gifflar
    Dela den nu jästa degen i 3 lika bitar. Kavla till rundlar på ca 25 cm och dela med en kniv eller pizzaskärare i 6 bitar. Lägg en tesked fyllning på varje degbit (triangel), på den bredda sidan och rulla försiktigt mot spetsen.
  5. Lägg gifflarna på bakplåtspapper på plåt med spetsen neråt. Låt dem jäsa till dubbelstorlek, minst 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  6. Grädda gifflarna i mitten av ugnen för ca 8–10 minuter tills dem har fått lite färg.  Sikta över florsocker.
22 mars 2019
Sommarrea, upp till 60%

laddar fler recept...

Laddar fler recept...