100 g glöggkryddor, färdig blandning på påse eller egen av t ex kanelstång, torkad ingefära, nejlika, stjärnanis, torkat pomeransskal, kardemummakärnor
5 dl vodka, alt rom eller cognac
1 sockertopp, eller 15 sockerbitar
ca 7,5 dl rött vin
Till servering
russin
sötmandel
Gör så här
Lägg glöggkryddorna i alkoholen och låt stå i 1 vecka eller längre.
Sila av kryddorna och värm spriten försiktigt i en kastrull.
Ställ sockertoppen eller lägg sockerbitarna på ett finmaskigt galler/finmaskig sil över en kastrull.
Tänd eld på den varma spriten och ha ett lock i närheten för att kunna kväva lågorna.
Häll den brinnande spriten över sockret, sätt på locket när all sprit har smält sockret för att kväva lågorna.
Blanda ut spriten med önskad mängd rödvin. Värm och servera med mandlar och russin.