Glögg med sockertopp

Glögg med sockertopp
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Glögg med sockertopp

6 ingredienser

30 min + 1 vecka

Kryddig hemgjord glögg som du effektfullt serverar genom att först tända eld på den för att sen hälla den över en sockertopp.

Ingredienser

portioner
  • 100 g glöggkryddor, färdig blandning på påse eller egen av t ex kanelstång, torkad ingefära, nejlika, stjärnanis, torkat pomeransskal, kardemummakärnor
  • 5 dl vodka, alt rom eller cognac
  • 1 sockertopp, eller 15 sockerbitar
  • ca 7,5 dl rött vin

Till servering

  • russin
  • sötmandel

Gör så här

  1. Lägg glöggkryddorna i alkoholen och låt stå i 1 vecka eller längre.
  2. Sila av kryddorna och värm spriten försiktigt i en kastrull.
  3. Ställ sockertoppen eller lägg sockerbitarna på ett finmaskigt galler/finmaskig sil över en kastrull.
  4. Tänd eld på den varma spriten och ha ett lock i närheten för att kunna kväva lågorna.
  5. Häll den brinnande spriten över sockret, sätt på locket när all sprit har smält sockret för att kväva lågorna.
  6. Blanda ut spriten med önskad mängd rödvin. Värm och servera med mandlar och russin.