Saftiga lussekatter med vaniljkräm

47 röster
30 bullar

En fantastisk god hybrid av seglarbulle och saffransbulle. Perfekt till adventsfikat. 

Tips! Äggvitorna som blir över kan du frysa in för att sedan göra maränger på. 

Visa mer
30 bullar

Du behöver

Vetedeg

  • 50 g jäst, rumsvarm
  • 500 g mjölk, rumsvarm (5 dl)
  • 1 g saffran, stött
  • 1 msk kardemumma, malen
  • 250 g smör, rumsvarmt
  • 200 g strösocker (2 dl)
  • 1 ägg
  • 1 dl russin
  • 1 kg vetemjöl (16,5 dl)
  • 1 tsk salt

Till pensling

  • 1 ägg
  • 0,5 krm salt
  • 100 g smör, smält (att pensla de färdiggräddade bullarna med)
  • 1 dl strösocker

Vaniljkräm

  • 2,5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 0,75 dl strösocker
  • 3 äggulor (från stora ägg)
  • 0,75 dl majsstärkelse
  • 50 g smör, mjukt
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. b>Vetedeg
    Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  2. Ha i kardemumma, saffran, smör i bitar, strösocker, ägg, russin och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  3. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  4. Dela degen i 30 lika stora bitar och forma till lussebullar.
  5. Lägg alla bullar på plåtar med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum. Låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök.
  6. Under tiden som bullarna jäser förbereder du vaniljkräm.
  7. b>Vaniljkräm
    Dela vaniljstången på längden med en liten kniv och skrapa ut fröna.
  8. Lägg vanilj och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  9. Vispa ihop strösocker, äggulor och majsstärkelse. Häll sedan detta över vaniljmjölken samtidigt som du rör om.
  10. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  11. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en bunke och låt svalna.
  12. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse med stor rund tyll och fyll dina färdigjästa bullar generöst med den.
  13. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
  14. Pensla bullarna med äggula uppvispat med lite salt.
  15. Grädda bullarna ca 15 minuter tills de fått en fin gyllenbrun färg. Pensla dina färdiggräddade bullar med smält smör och vänd i strösocker så att de blir helt täckta.

Laddar fler recept...