Saftiga lussekatter med vaniljkräm

POPULÄRT
koket.se
Saftiga lussekatter med vaniljkräm
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Saftiga lussekatter med vaniljkräm

20 ingredienser

En fantastisk god hybrid av seglarbulle och saffransbulle. Perfekt till adventsfikat. 

Tips! Äggvitorna som blir över kan du frysa in för att sedan göra maränger på.

Se Camilla Hamid laga receptet

logo

Ingredienser

portioner bullar

Vetedeg

  • 50 g jäst, rumsvarm
  • 500 g mjölk, rumsvarm (5 dl)
  • 1 g saffran, stött
  • 1 msk malen kardemumma
  • 250 g smör, rumsvarmt
  • 200 g strösocker (2 dl)
  • 1 ägg
  • 1 dl russin
  • 1 kg vetemjöl (16,5 dl)
  • 1 tsk salt

Vaniljkräm

  • 2,5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 0,75 dl strösocker
  • 3 äggulor (från stora ägg)
  • 0,75 dl majsstärkelse
  • 50 g smör, mjukt

Till pensling

  • 1 ägg
  • 0,5 krm salt

Efter gräddning

  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör, smält (att pensla de färdiggräddade bullarna med)

Gör så här

Vetedeg

  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  2. Ha i kardemumma, saffran, smör i bitar, strösocker, ägg, russin och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och resterande mjöl.
  3. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand. Låt jäsa under bakduk 1 timme.
  4. Dela degen i 30 lika stora bitar och forma till lussebullar.
  5. Lägg alla bullar på plåtar med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum. Låt jäsa under bakduk ca 2 timmar beroende på temperaturen i ditt kök.
  6. Under tiden som bullarna jäser förbereder du vaniljkräm.

Vaniljkräm

  1. Dela vaniljstången på längden med en liten kniv och skrapa ut fröna.
  2. Lägg vanilj och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  3. Vispa ihop strösocker, äggulor och majsstärkelse. Häll sedan detta över vaniljmjölken samtidigt som du rör om.
  4. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medelvärme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  5. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en bunke och låt svalna.
  6. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse med stor rund tyll.
  7. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
  8. Pensla bullarna med äggula uppvispat med lite salt.
  9. Fyll dina färdigjästa bullar generöst med vaniljkräm, spritsa i kräm där det i vanliga brukar vara russin.
  10. Grädda bullarna ca 15 minuter tills de fått en fin gyllenbrun färg.
  11. Pensla dina färdiggräddade, men fortfarande varma, bullar med smält smör och vänd i strösocker så att de blir helt täckta.