Saffransmazariner
Saffransmazariner
15 ingredienser
1 h 30 min
Roy Fares bakar favoritfikat mazariner i en julig variant med saffransfyllning. Glasyren byter han mot ett lager vit chokladtryffel med smak av kardemumma.
Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser
Mördeg
- 120 g smör, rumsvarmt
- 60 g florsocker [1 dl]
- 180 g vetemjöl [3 dl]
- 20 g äggula [1 st]
Mazarinfyllning
- 100 g smör, att bryna
- 0,5 g saffran
- 370 g mandelmassa
- 100 g smör, rumsvarmt
- 110 g ägg, rumsvarma [2 st]
- 40 g äggula, rumsvarma [2 st]
- 8 g vaniljsocker [1 msk]
- 10 g vetemjöl [1 msk]
Vit chokadtryffel
- 100 g vispgrädde
- 300 g vit bakchoklad
- 3 g malen kardemumma
Gör så här
Mördeg
- Knåda samman alla ingredienser i en bunke för hand eller i en matberedare till en deg. Plasta degen och låt vila i kylen minst 20 minuter.
- Ta ut degen, knåda lite lätt och kavla ut på ett mjölat underlag, 3-4 mm tjock. Stansa ut rundlar, 9-10 cm i diameter. Fodra runda mazarinformar som är 7-8 cm i diameter och se till att degen går över kanterna, skär bort överflödig deg.
Mandelfyllning
- Sätt ugnen på 180 grader. Smält och bryn smör (100 g) i en kastrull och blanda i saffran. Ta från värmen och låt stå 10 minuter.
- Riv mandelmassan grovt. Rör ihop den med det rumsvarma smöret, ta lite i taget av smöret, till en slät massa i en bunke eller matberedare. Tillsätt det smälta smöret med saffran. Blanda ner ett ägg i
- taget och blanda väl, använder du en matberedare så kör du på lägsta hastighet när du blandar i äggen. Blanda sist i vaniljsocker och vetemjöl och blanda väl till en slät och fin massa.
- Fyll formarna med lite mer än 3/4 mandelfyllning. Grädda mitt i ugnen i 16-18 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut ur ugnen. Låt svalna helt innan du vänder ut dem ur formarna.
Vit chokladtryffel
- Smält chokladen över ett vattenbad. Koka upp grädden och blanda med chokladen och kardemumma, rör om med en slickepott tills du får en slät tryffel. Låt svalna något.
- Stryk sedan ett tunt lager på varje mazarin. Förvara i rumstemperatur.