Saffransmazariner

POPULÄRT
koket.se
Saffransmazariner
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Saffransmazariner

23

15 ingredienser

1 h 30 min

Roy Fares bakar favoritfikat mazariner i en julig variant med saffransfyllning. Glasyren byter han mot ett lager vit chokladtryffel med smak av kardemumma.

Ingredienser

portioner10 - 12

Mördeg

  • 120 g smör, rumsvarmt
  • 60 g florsocker [1 dl]
  • 180 g vetemjöl [3 dl]
  • 20 g äggula [1 st]

Mazarinfyllning

  • 100 g smör, att bryna
  • 0,5 g saffran
  • 370 g mandelmassa
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 110 g ägg, rumsvarma [2 st]
  • 40 g äggula, rumsvarma [2 st]
  • 8 g vaniljsocker [1 msk]
  • 10 g vetemjöl [1 msk]

Vit chokadtryffel

  • 100 g vispgrädde
  • 300 g vit choklad
  • 3 g malen kardemumma

Gör så här

  1. Mördeg
    Knåda samman alla ingredienser i en bunke för hand eller i en matberedare till en deg. Plasta degen och låt vila i kylen minst 20 minuter.
  2. Ta ut degen, knåda lite lätt och kavla ut på ett mjölat underlag, 3-4 mm tjock. Stansa ut rundlar, 9-10 cm i diameter. Fodra runda mazarinformar som är 7-8 cm i diameter och se till att degen går över kanterna, skär bort överflödig deg.
  3. Mandelfyllning
    Sätt ugnen på 180 grader. Smält och bryn smör (100 g) i en kastrull och blanda i saffran. Ta från värmen och låt stå 10 minuter.
  4. Riv mandelmassan grovt. Rör ihop den med det rumsvarma smöret, ta lite i taget av smöret, till en slät massa i en bunke eller matberedare. Tillsätt det smälta smöret med saffran. Blanda ner ett ägg i taget och blanda väl, använder du en matberedare så kör du på lägsta hastighet när du blandar i äggen. Blanda sist i vaniljsocker och vetemjöl och blanda väl till en slät och fin massa.
  5. Fyll formarna med lite mer än 3/4 mandelfyllning. Grädda mitt i ugnen i 16-18 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut ur ugnen. Låt svalna helt innan du vänder ut dem ur formarna.
  6. Vit chokladtryffel
    Smält chokladen över ett vattenbad. Koka upp grädden och blanda med chokladen och kardemumma, rör om med en slickepott tills du får en slät tryffel. Låt svalna något.
  7. Stryk sedan ett tunt lager på varje mazarin. Förvara i rumstemperatur.