Släta saffransbullar i långpanna
Släta saffransbullar i långpanna
12 ingredienser
3 h
Drömgoda och saftiga saffransbullar som du bakar i långpanna. Perfekta att bjuda på till adventsfikat.
Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser
Fördeg
- 300 g standardmjölk, rumsvarm [3 dl]
- 25 g jäst
- 1 g saffran
- 55 g ägg [1 st]
- 90 g strösocker [1 dl]
- 240 g vetemjöl [4 dl]
Tillsätt i fördegen
- 90 g smör, rumsvarmt
- 3 g salt [0,5 tsk]
- 270 g vetemjöl [4,5 dl]
Till pensling
- 1 ägg
- 50 g smör, smält
- 90 g strösocker
Gör så här
Fördeg
- Blanda mjölk, jäst, saffran, ägg, strösocker och vetemjöl i en degbunke. Vispa till en fin och kladdig deg.
- Låt degen vila i bunken övertäckt med duk i 30 minuter.
- Blanda i de resterande ingredienserna, rumsvarmt smör, salt och vetemjöl, kör degen på medelhög hastighet tills degen börjar kännas len, elastisk och börjar släppa från kanterna. Har du ingen köksassistent så är det viktigt att du knådar riktigt ordentligt och länge.
- Dela degen i 12 lika stora bitar, ca 80-85 g styck. Rulla dem till bollar.
- Förbered en långpanna, 20x30 cm, med ett bakplåtspapper som täcker botten och kanter. Lägg i degbollarna. Låt dem jäsa i långpannan under bakduk i ca 2 timmar.
- Sätt ugnen på 190 grader. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg.
- Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 15 minuter. Smält smöret.
- Ta ut bullarna och låt svalna i formen i 3-5 minuter. Pensla dem med smält smör och strö över socker.
- Servera och låt gästerna bryta sina bitar.