Valnöts- och saffransskorpor
Valnöts- och saffransskorpor
8 ingredienser
Det doftar saffran i hela huset när man bakar de här fina skorporna. Saffran och valnötter är en väldigt bra kombination. Vi brukar baka dem runt Lucia, låter dem stå framme i en stor glasburk på köksbänken och inbillar oss att de ska räcka till jul. Det gör de aldrig. Vi får alltid baka en omgång till. Receptet räcker till 40–50 stycken.
Ingredienser
- 200 g valnötter
- 100 g smör
- 3 ägg
- 2,5 dl strösocker
- 0,5 g saffran
- 0,5 tsk salt
- 6 dl vetemjöl [6-7 dl]
- 1 tsk bakpulver
Gör så här
- Hacka nötterna grovt.
- Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Stöt saffran med salt i en mortel och rör sedan ner blandningen i smöret.
- Blanda nötter, mjöl och bakpulver för sig och rör sedan ihop med saffranssmöret och äggsmeten till en ganska lös deg.
- Dela i tre delar och forma till rullar. Ta mer mjöl om degen känns för lös.
- Lägg rullarna på bakplåtspappersklädd plåt.
- Grädda i 200 grader i cirka 20 minuter.
- Skär längderna till skorpor med diagonala snitt.
- Torka i 75 grader i 60 minuter.
- Förvara i lufttät burk.