Saffranskaka med knäckigt pistagetäcke
Saffranskaka med knäckigt pistagetäcke
18 ingredienser
55 m
En knaprig paj med saffrans- och mandelfyllning toppad med pistagenötter. Det blir ett svårslaget decemberfika med den här kakan!
Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser
pajdeg
- 60 g florsocker [1 dl]
- 180 g vetemjöl [3 dl]
- 120 g smör
Mandelfyllning
- 75 g smör, brynt
- 150 g mandelmjöl
- 60 g vetemjöl [1 dl]
- 150 g rörsocker
- 0,5 g saffran
- 75 g smör, rumstempererat
- 15 g äggula [1 st]
- 165 g ägg [3 st]
- 30-50 g lingon, färska eller tinade
Topping
- 60 g pistagenötter, skalade
- 25 g muscovadosocker
- 25 g farinsocker
- 25 g vetemjöl
- 30 g smör
- 3 g salt
Gör så här
Pajdeg
- Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare.
- Plasta in degen och låt stå i kylen 20 minuter. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, fodra en rund pajform med löstagbar kant som är 23-24 cm i diameter.
Mandelfyllning
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Bryn smöret till en fin gyllenbrun färg för att få fram en nötig och fin smak, blanda i saffran och ställ åt sidan och låt svalna lite. Blanda mandelmjöl, mjöl, råströsocker och smör i en matberedare eller förhand.
- Tillsätt det brynta smöret och blanda runt, sist blandar du i ett ägg i taget och sist äggulan och blanda till en fin och slät smet. Fyll formen med massan och strössla över lingonen.
Topping
- Mixa pistagenötter och socker i en mixer. Tillsätt mjöl, smör och salt.
- Toppa kakan med pistageströsslet och baka i ugnen på 180 grader i cirka 25-30 minuter.
- Låt svalna och servera med glass eller grädde.