Saffranskaka med knäckigt pistagetäcke

koket.se
Saffrankaka med knäckigt pistagetäcke
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Saffranskaka med knäckigt pistagetäcke

18 ingredienser

55 m

En knaprig paj med saffrans- och mandelfyllning toppad med pistagenötter. Det blir ett svårslaget decemberfika med den här kakan!

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner8 - 10

pajdeg

  • 60 g florsocker [1 dl]
  • 180 g vetemjöl [3 dl]
  • 120 g smör

Mandelfyllning

  • 75 g smör, brynt
  • 150 g mandelmjöl
  • 60 g vetemjöl [1 dl]
  • 150 g rörsocker
  • 0,5 g saffran
  • 75 g smör, rumstempererat
  • 15 g äggula [1 st]
  • 165 g ägg [3 st]
  • 30-50 g lingon, färska eller tinade

Topping

  • 60 g pistagenötter, skalade
  • 25 g muscovadosocker
  • 25 g farinsocker
  • 25 g vetemjöl
  • 30 g smör
  • 3 g salt

Gör så här

Pajdeg

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare.
  2. Plasta in degen och låt stå i kylen 20 minuter. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, fodra en rund pajform med löstagbar kant som är 23-24 cm i diameter.

Mandelfyllning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Bryn smöret till en fin gyllenbrun färg för att få fram en nötig och fin smak, blanda i saffran och ställ åt sidan och låt svalna lite. Blanda mandelmjöl, mjöl, råströsocker och smör i en matberedare eller förhand.
  3. Tillsätt det brynta smöret och blanda runt, sist blandar du i ett ägg i taget och sist äggulan och blanda till en fin och slät smet. Fyll formen med massan och strössla över lingonen.

Topping

  1. Mixa pistagenötter och socker i en mixer. Tillsätt mjöl, smör och salt.
  2. Toppa kakan med pistageströsslet och baka i ugnen på 180 grader i cirka 25-30 minuter.
  3. Låt svalna och servera med glass eller grädde.