Vit kladdkaka med saffran och apelsin

koket.se
Vit kladdkaka med saffran och apelsin
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Vit kladdkaka med saffran och apelsin

9 ingredienser

Roy Fares recept på en oemotståndlig saffranskladdkaka med apelsin och vit choklad. God året om, men oslagbar på adventsfikat! Låt svalna i rumstemperatur, då blir den som allra godast!

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner8 - 10 bitar
  • 125 g smör
  • 135 g strösocker [1,5 dl]
  • 150 g vit bakchoklad
  • 70 g honung [0,5 dl]
  • 1 förp saffran [0,5 g]
  • 1 apelsin, skalet
  • 110 g ägg [2 st]
  • 120 g vetemjöl [2 dl]
  • 2 g salt [1 krm]

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper i en form (24 cm i diameter) så det är upp på
  2. kanterna.
  3. Sikta vetemjölet. Riv av skalet på apelsinen.
  4. Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och strösocker. Ha kvar kastrullen på plattan och rör till en slät smet.
  5. Häll smeten över den vita chokladen och rör till chokladen smälter. Blanda i honung, saffran och apelsinskal. Vispa i äggen ett i taget, bara så det går ihop. Vänd ner mjölet och saltet med en slickepott.
  6. Häll i formen och baka i mitten av ugnen ca 14-18 minuter. Låt kakan sätta sig några timmar i rumstemperatur innan servering.