Vit kladdkaka med saffran och apelsin

8 - 10 bitar
Spela video Vit kladdkaka med saffran och apelsin
Foto: TV4

Roy Fares recept på en oemotståndlig saffranskladdkaka med apelsin och vit choklad. God året om, men oslagbar på adventsfikat! Låt svalna i rumstemperatur, då blir den som allra godast!

25 november 2017
8 - 10 bitar

Du behöver

  • 125 g smör
  • 135 g strösocker (1,5 dl)
  • 150 g vit choklad
  • 70 g honung (0,5 dl)
  • 1 pkt saffran (0,5 g)
  • 1 apelsin, skalet
  • 110 g ägg (2 st)
  • 120 g vetemjöl (2 dl)
  • 2 g salt (1 krm)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper i en form (24 cm i diameter) så det är upp på kanterna.
  2. Sikta vetemjölet. Riv av skalet på apelsinen.
  3. Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och strösocker. Ha kvar kastrullen på plattan och rör till en slät smet.
  4. Häll smeten över den vita chokladen och rör till chokladen smälter. Blanda i honung, saffran och apelsinskal. Vispa i äggen ett i taget, bara så det går ihop. Vänd ner mjölet och saltet med en slickepott.
  5. Häll i formen och baka i mitten av ugnen ca 14-18 minuter. Låt kakan sätta sig några timmar i rumstemperatur innan servering.
Kommentera receptet

Fler goda recept