Saffranskladdkaka med lingonfrosting
Saffranskladdkaka med lingonfrosting
15 ingredienser
45 min + 4 h i kylen
Oemotståndligt god och vacker saffranskaka toppad med en fräsch färskostfrosting, söt kolasås och syrliga lingon. Ett bakverk du bara måste baka!
Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser
Saffranskladdkaka
- 300 g vit bakchoklad
- 225 g smör
- 3 dl strösocker
- 3 tsk vaniljsocker
- 2 förp saffran (à 0,5 g)
- 1 krm salt
- 3 dl vetemjöl
- 4 ägg
Lingonfrosting
- 600 g färskost, kylskåpskall
- 2 dl vispgrädde, kylskåpskall
- ca 1 dl lingonpulver (justera efter egen smak)
- 2 dl florsocker
Till garnering
- 0,5 dl frysta lingon
- 0,5 burk dulce de leche, dulce de leche (à ca 400 g)
- färsk citronmeliss
Gör så här
Kladdkaka
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform (ca 23 cm i diameter) med bakplåtspapper.
- Grovhacka den vita chokladen och smält den över ett vattenbad.
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
- Blanda samman alla ingredienser, inklusive smöret och den vita chokladen, i en bunke med försiktiga rörelser bara precis tills allt går ihop till en jämn smet.
- Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten är vobblig.
- Låt kladdkakan svalna och ställ sedan i kylskåpet i minst 4 timmar, helst över natten, innan du toppar med lingonfrosting.
- Vispa ihop grädde och färskost riktigt krämigt med elvisp. Tillsätt lingonpulver och vispa lite till.
- Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock frosting med slickepott.
- Ta bort kladdkakan från formen och lägg upp på ett fat. Spritsa ut frostingen på kladdkakan. Dekorera med lingon, dulce de leche och citronmeliss.