Saffranskladdkaka med lingonfrosting

koket.se
Saffranskladdkaka med lingonfrosting
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Saffranskladdkaka med lingonfrosting

15 ingredienser

45 min + 4 h i kylen

Oemotståndligt god och vacker saffranskaka toppad med en fräsch färskostfrosting, söt kolasås och syrliga lingon. Ett bakverk du bara måste baka!

Se Camilla Hamid laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Saffranskladdkaka

  • 300 g vit bakchoklad
  • 225 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 2 förp saffran (à 0,5 g)
  • 1 krm salt
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 ägg

Lingonfrosting

  • 600 g färskost, kylskåpskall
  • 2 dl vispgrädde, kylskåpskall
  • ca 1 dl lingonpulver (justera efter egen smak)
  • 2 dl florsocker

Till garnering

  • 0,5 dl frysta lingon
  • 0,5 burk dulce de leche, dulce de leche (à ca 400 g)
  • färsk citronmeliss

Gör så här

Kladdkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform (ca 23 cm i diameter) med bakplåtspapper.
  2. Grovhacka den vita chokladen och smält den över ett vattenbad.
  3. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  4. Blanda samman alla ingredienser, inklusive smöret och den vita chokladen, i en bunke med försiktiga rörelser bara precis tills allt går ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten är vobblig.
  6. Låt kladdkakan svalna och ställ sedan i kylskåpet i minst 4 timmar, helst över natten, innan du toppar med lingonfrosting.
  7. Vispa ihop grädde och färskost riktigt krämigt med elvisp. Tillsätt lingonpulver och vispa lite till.
  8. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock frosting med slickepott.
  9. Ta bort kladdkakan från formen och lägg upp på ett fat. Spritsa ut frostingen på kladdkakan. Dekorera med lingon, dulce de leche och citronmeliss.