Saffransamaretti med apelsin

POPULÄRT
Saffransamaretti med apelsin 01
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Saffransamaretti med apelsin

7 ingredienser

1 h + tid i kyl

”En underbar italiensk småkaka som både är seg, saftig och krispig på samma gång. Här tillsammans med saffran och fantastisk apelsin. Den här kakan passar perfekt att baka och sedan låtas förvaras i lufttät burk i ca en månad, lycka till! /Alexander Pelli

Här hittar du recept på Alexanders hemmagjorda saffranslag

Ingredienser

portioner40 - 50 stycken
  • 1 g salt [1 krm]
  • 4 äggvitor (ekologiska) [ca 105 g]
  • 0,5 apelsin, zest (ekologisk)
  • 15 g saffranslag [1 msk]
  • 140 g strösocker (ekologiskt) [1,6 dl]
  • 240 g mandelmjöl (ekologiskt) [4,8 dl]
  • florsocker

Gör så här

  1. Börja med att vispa samman äggvita och salt till ett fast skum.
  2. Blanda ihop socker, mandelmjöl och apelsinzest. Vänd sedan försiktigt ner det i skummet tillsammans med saffranslagen.
  3. Rulla 10–15 grams bollar, lite mindre än en matsked. Rulla bollarna i florsocker. Låt bollarna stå i kylen 12–24 timmar för att torka till sig.
  4. När kakorna torkat lyfter du över dem till en plåt med papper med hjälp av en kniv. Lägg kakorna med ca 2 cm mellanrum.
  5. Pudra alla kakor med florsocker, en tesil fungerar perfekt. Nyp eller tryck sedan till kakorna lite lätt.
  6. Baka kakorna på 180 grader i 15–20 minuter med över- och undervärme utan fläkt. Förvara kakorna i en lufttät burk när de har svalnat.