• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Saffranslag till julbaket

Saffranslag till julbaket
Foto: Alexander Pelli
Alexander Pelli
Alexander Pelli

Saffranslag till julbaket

3 steg att laga

4 ingredienser

10 m + 2 veckor

”Istället för att använda torra pistiller gör vi i bagarbranschen en saffranslag månader innan julbaket för att få ut så mycket smak och färg som möjligt, lagen tar minst 2 veckor att göra men kan stå upp till ett år i kylen utan problem.” /Alexander Pelli

Ingredienser

portioner1 sats
  • 3 g saffranspistiller
  • 15 g cognac (eller rom)
  • 40 g vatten
  • 50 g strösocker

Gör så här

  1. Blötlägg saffranet i spriten och låt dra i 1-2 veckor.
  2. När saffranet dragit färdigt kokar du upp vatten med socker och häller över blötläggningen. Låt stå mellan 3-7 dagar till innan användning.
  3. Dosering Till 500 g (5 dl) degvätska byter du ut mellan 30-50 g (ca 2-3,5 msk) vätska mot saffranslag beroende på önskad smak. Exempel 500 g (5 dl) mjölk blir istället 450 g (4,5 dl) mjölk och 50 g (0,5 dl) saffranslag. Degvätska innebär den vätska, såsom mjölk eller vatten, som blandas med mjölet för att göra en deg.