Roys fyllda saffransmunkar

17 röster
2,5 h
12 stycken

Godaste lussefikat fixar du med Roy Fares farligt goda saffransmunkar fyllda med hemgjort äppelmos. Magiskt goda!

Tips! Tänk på att ha ett lock till hands när du friterar för att kväva en ev eld samt att stänga av fläkten. 

Visa mer
2,5 h
12 stycken

Du behöver

Äppelmos

  • 3 äpplen
  • 1 vaniljstång
  • 30 g vatten (2 msk)
  • 85 g strösocker (1 dl)

Saffransmunkar

  • 1 g saffran
  • 150 g mjölk (1 1/2 dl)
  • 45 g strösocker (1/2 dl)
  • 10 g vaniljsocker (1 msk)
  • 3 g bakpulver (1/2 tsk)
  • 3 g salt (1/2 tsk)
  • 25 g jäst
  • 60 g smör, rumsvarmt
  • 55 g ägg (1 st)
  • 360 g vetemjöl (6 dl)
  • 1 l vegetabilisk olja, till fritering
  • strösocker att vända munkarna i

Gör så här

  1. Äppelmos
    Skala och tärna äpplena. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg allt i en kastrull tillsammans med äppelbitar och vaniljstång. Tillsätt vatten och strösocker.
  2. Koka på medelvärme tills äppelbitarna känns mjuka, ca 10 minuter. Ta av från plattan, plocka upp vaniljstången och mixa till ett slätt mos med en stavmixer.
  3. Saffransmunkar
    Arbeta samma alla ingredienser i en köksassistent med krok. Kör ca 5 minuter på låg hastighet, öka hastigheten och arbeta degen i ytterligare 10 minuter, eller tills degen känns elastisk och fin.
  4. Lägg degen på ett lätt mjölat bord och låt vila i 10 minuter, dela degen i bitar om 60 g styck. Runda till dem fint med handen. Lägg på en lätt mjölad plåt med bakplåtspapper och duk över. Låt jäsa minst 1,5 timme.
  5. Hetta upp oljan till 180 grader i en kastrull. Lägg i två munkar i taget, fritera på bägge sidor tills de ha fått en gyllenbrun färg. Plocka upp med en hålslev och lägg över dem på hushållspapper.
  6. Rulla i strösocker och lägg dem att svalna på ett galler. Stick in en kniv i midjan på varje munk för att göra ett hål till fyllningen. Fyll varje munk med äppelmos med hjälp en spritspåse med tyll.
1 december 2018
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept