Saffransrutor med tosca

Från Sverige Saffransrutor med tosca
Foto: Köket.se

Saffransrutor med tosca

14 ingredienser

45 min

Enkla och magiskt goda saffransrutor toppade med ett knäckigt toscatäcke. Servera med vaniljglass och lingon så har du julens godaste fika.

Titta efter märket!
Från Sverige test

Titta efter märket!

Från Sverige-märket gör det enkelt att välja svenskt!

Läs mer

Ingredienser

12 - 15 bitar

Saffransrutor

  • 150 g smör (Från Sverige)
  • 0,5 g saffran
  • 4 dl strösocker (Från Sverige)
  • 3 ägg (Från Sverige)
  • 4 dl vetemjöl (Från Sverige)

Mandeltosca

  • 100 g smör (Från Sverige)
  • 0,5 dl vispgrädde (Från Sverige)
  • 1 dl strösocker (Från Sverige)
  • 2 msk vetemjöl (Från Sverige)
  • 200 g sötmandel, grovhackad
  • 1 krm flingsalt

Servering

  • florsocker
  • vaniljglass (Från Sverige)
  • frysta lingon (Från Sverige)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform, ca 20×30 cm.
  2. Smält smöret i en lite större kastrull och dra av från värmen. Rör ner saffran och låt stå och svalna någon minut. Rör sedan ner socker, ägg och sist mjölet i kastrullen. Vänd ihop till en jämn smet.
  3. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
  4. Gör under tiden toscan. Smält smör tillsammans med strösocker och grädde i en kastrull. Vispa ner vetemjölet och blanda i grovhackade mandlar och en nypa flingsalt.
  5. Ta ut kakan ur ungen och bred på toscan. Höj ugnsvärmen till 200 grader varmluft och grädda ytterligare 10-15, eller minuter tills kakan fått en fin gyllenbrun yta.
  6. Ta ut kakan och låt svalna i kylskåp. Skär sedan upp i rutor och pudra över lite florsocker.
  7. Servera med vaniljglass och frysta lingon.
TIPS!
Svensk mat – vad är det egentligen?
Från Sverige Pepparkaksrulltårta med lingonsmörkräm

Svensk mat – vad är det egentligen?

Svaret är enkelt: Det handlar om råvarorna och var maten tillverkas!

Läs mer