Saffransbullar i långpanna med brynt smör

Saffransbullar i långpanna med brynt smör
Foto: Köket.se

Saffransbullar i långpanna med brynt smör

14 ingredienser

Fyllningen till dom här saffransbullarna är to die for!! Dessutom är bullarna enkla att baka i långpanna, och smaken av det brynta smöret tillsammans med saffran gör att bullarna blir totalt beroendeframkallande. Helt klart julens absolut godaste bullar!

Baktips!
Kungsörnen Grahamsmjöl

Baktips!

Testa även Kungsörnen Grahamsmjöl.

Läs mer

logo

Ingredienser

  • 2 förp saffran
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk vatten
  • 175 g smör, rumsvarmt
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk, rumstempererad
  • 0,5 tsk salt
  • 14 dl Kungsörnen Vetemjöl Special

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 100 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk vaniljsocker

Topping

  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker

Gör så här

Saffransbullar

  1. Stöt saffran med 1 msk av sockret i en mortel och tillsätt vatten. Låt stå.
  2. Smula jästen i en stor bunke och blanda med mjölk, smör och saffransvätskan, resterande socker, salt och mjöl. Knåda degen ca 15 minuter för hand eller 10 minuter i maskin. Låt den sedan jäsa under en duk 60 minuter.
  3. Under tiden gör du fyllningen. Bryn smöret och låt svalna något. Riv mandelmassan och blanda med smöret, sockret och vaniljsockret. Ställ in i kylen tills smöret har stelnat till igen (ca 30 min). Ta sedan ut fyllningen ur kylen så att det blir rumstempererat och kan bres på degen.
  4. Förbered en stor långpanna eller en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  5. Häll lite mjöl över din bakbänk och knåda degen lite lätt. Kavla ut degen till en stor rektangel och bre på fyllningen över hela. Vik ihop degen i ett treslag och kavla den så att den passar ugnsformen. Skär rutor med en kniv eller en pizzaskärare.
  6. Låt jäsa under duk ytterligare 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 200 grader över och undervärme.
  8. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Låt svalna.

Topping

  1. Bryn smöret och låt svalna något. Pensla bullarna med det brynta smöret. Strö över socker och bryt isär bullarna.
TIPS!
Kungsörnen tipsar!
Pepparkaksgrottor med lingoncurd Kungsörnen

Kungsörnen tipsar!

Här hittar du fler goda bakrecept!

Läs mer