I samarbete med Scan

Så röker du kött!

Senaste årens röktrend ökar och vi provar att röka allt! Kött och tillbehör som ost, tomat, majs och frukt.
Köket har träffat Scans egen proffs-rökare Morgan Stedt, som guidar oss i rökvärlden!

Vad är den största skillnaden på rökt och grillat kött?

- Själva processen. När man grillar tillagar man köttet, i en rök både tillagar man köttet med hjälp av kryddor men även tillsätter smak i och med rökfliset som ger den rökta smaken. När vi röker våra produkter på Scan använder vi oss av stora rökskåp, men processen är densamma, låg värme och många timmar i röken för att få ett mört och smakrikt kött.

Vad kan man röka?

- I princip allting. Från kött, fisk, fågel till grönsaker och frukt, men
populärast är fortfarande fläskkött.

Om man inte har en dyr & proffsig rök, kan man röka kött ändå på sin vanliga klotgrill?

- Det går alldeles utmärkt. Låt spjället i toppen vara pyttelite öppet och det i botten vara helt öppet. Ha grillkolen bäddad på ena sidan och en röklåda på andra sidan (det går bra att ha röklådan på glöden också). Släng på mer flis för mer rök.

Vad behöver man för att komma igång?

-Klotgrill med lock, röklåda, flis och en köttermometer.

Vad är skillnad på rökflis, rökchunks och rökplanka?

- Träflis är lite mindre bitar som gärna kan ligga i blöt innan de används. (Ska du endast röka en kort stund kan du använda torrt flis). Rökchunks är större bitar som man kan lägga bland kolen/briketterna och som ger rök under flera timmar, perfekt för större köttbitar. En rökplanka är av cederträ och som du lägger själva köttet - eller fiskbiten ovanpå. Plankan kan användas upp till 3 gånger.

Vad är en röklåda/ rökbox?

-Ibland kan det vara svårt att veta hur mycket rök som är lagom. För mycket rök gör att köttet inte blir gott. Då kan det vara bra att ha träfliset i en rökbox, så att man kan ta bort om det blir för mycket rök. Har man lagt träfliset direkt på kolen, ja då blir det ju lite svårare. Börja hellre med för lite träflis.

Jag har hört att färgen på röken är viktig, stämmer det?

-Röken ska vara vit. Är röken svart eller brun har du förmodligen för lite lufttillförsel eller för mycket träflis, då kan köttet få en bitter smak.

Går det att röka köttet om man har gasolgrill?

-Absolut, du lägger bara rökfliset på gasolgallret över brännarröret och när det börjar ryka så drar du ner på värmen. En del gasolgrillar har en inbyggd rökbox också.

Vilken temperatur ska grillen ha?

-Kolla vad ditt recept säger. Hög värme räknas som 230-290 °C, medelvärme 175-230°C och låg värme ca 90-110°C (detta ska inte blandas ihop med innertemperaturen på köttet!).

Träbitarna/ fliset kommer från olika träd som påverkar köttsmaken. Hur vet jag vad som passar till vilket kött?

- Prova dig fram. Bara för att broschyrer säger en sak så kanske du känner något annat! Men rent generellt kan man säga att fruktträd, som ger en mildare röksmak, passar bra till fisk, Hickory och Mesquite ger en kraftigare röksmak och passar till nötkött. Till fläsk och fågel passar det mesta, som whiskey, pekannöt, bok och al.

Vad är de vanligaste felen man gör när man börjar med rökning?

-Ett vanligt fel är att grillen är för varm eller att man lagt på för mycket rökflis. Sedan ska man inte stressa. Att röka kött är tidskrävande, från förberedelser av köttet till själva rökprocessen. Dock är rökning mycket lättare än vad folk tror.

Finns det något "big no-no"... något som man inte får/ bör göra när man ska röka kött?

-Använda aldrig kådhaltiga träslag och aldrig behandlat trä.

Man pratar ofta om "slow cooked" när det kommer till rökning, vad innebär det?

- Det betyder att man har tillagat köttet på låg värme (110 °C) under flera timmar. Som till exempel Scans nyheter för säsongen som är alspånsrökta; Lårklubba, Revben och Bringa. Perfekt för den som vill prova riktigt gott, rökt kött men inte kan eller vill experimentera med grillen.

Om du ska ge några tips till den som vill röka kött...

- Ha tålamod och våga testa dig fram! 


Våra favoritrecept med kött från svenska gårdar